Două femei au fost condamnate la 5 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Acestea sunt acuzate de procurori că ar fi traficat ființe umane. În același timp, acuzatorii de stat vor contesta sentința, fiind nemulțumiți de decizia judecătorească.  

Potrivit informațiilor oferite de Procuratură, acuzatorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău nu sunt de acord cu sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani la 15 februarie 2024, în privința a celor două inculpate.

„Potrivit sentinței, cele două femei, în vârstă de 30 și, respectiv, 31 de ani, au fost recunoscute vinovate pentru comiterea infracțiunii de proxenetism (art.220 alin.(2) lit.a), c) din Codul penal), stabilindu-li-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 4 ani. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii.

Potrivit învinuirii, inculpatele se aflau în Turcia în septembrie 2016, și prin înțelegere prealabilă cu alte persoane, au abuzat de poziția vulnerabilă a altor două femei. Ele le-au recrutat și au obținut acordul victimelor de a pleca la muncă în Turcia.

Pentru a le transporta pe victime în țara de destinație, în scop de exploatare sexuală, au procurat biletele de avion, iar la 30 septembrie 2016 le-au organizat transportarea acestora din Aeroportul Internațional Chișinău, cu cursa aeriană „Chișinău-Istanbul”.

„Ajungând în țara de destinație, victimele au fost adăpostite într-un apartament închiriat și impuse să presteze servicii sexuale diferitor bărbați, în clubul de noapte din incinta unui hotel. Totodată, una din inculpate, în perioada 2016-2017, a mai recrutat două victime, pe care le-a impus să presteze servicii sexuale pe parcursul mai multor luni.

Inculpatele au pledat nevinovate. Au menționat că victimele benevol au mers să practice prostituția în Turcia, iar ele nu au obținut vre-un avantaj financiar din activitatea victimelor”, se mai menționează în comunicat.

Este de menționat, că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

sursa