Trei procurori coordonează, din umbră, dosarul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Este vorba despre adjunctul Procurorului General Interimar, Eduard Bulat, procurorul anticorupție, Dorin Compan, și fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Despre aceasta Igor Dodon a anunțat la ieșire din sala de judecată. Dodon a mai spus că cei trei magistrați sunt ghidați de Ambasada SUA la Chișinău.

“Consider acest dosar politic la comanda Maiei Sandu, care imediat după ce a intrat în funcție, în decembrie 2020, a cerut Procurorului General să îmi deschidă dosar penal și să mă pună la pușcărie. De acest caz se ocupă 53 de procurori și ofițeri. Nici un politician din Republica Moldova nu a fost așa persecutat politic. Nu se ocupă nimeni de furtul miliardului, eu am stat ultimele trei zile în izolator, la poliție. Se ocupă 53 de procurori, dar este un grup din 3 procurori, care se ocupă de asta: Bulat, Compan și probabil Morari, toți cei trei sunt ghidați Ambasada SUA cu acceptul Maiei Sandu, dosar politic cu scopul de a neutraliza opoziția”, a declarat Igor Dodon.

Eduard Bulat este procurorul, care în 2019 a contestat numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de Procuror General. După ce Dumitru Robu a fost numit Procuror General interimar, Bulat a devenit adjunctul lui Robu.
Numele procurorilor Dorin Compan și Viorel Morari au figurat în mai multe investigații jurnalistice. De exemplu, în 2019, Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari și șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Dorin Compan, au fost suspendați din funcție pe perioada unor controale dispuse de Alexandr Stoianoglo. În cazul lui Morari, suspendarea a survenit la câteva zile după scurgerea în presă a unei scrisori anonime în care acesta este acuzat de abuz de putere și îmbogățire ilicită. Ulterior, Morari a fost reținut, fiind acuzat că a organizat inducerea în eroare a judecătorilor care au eliberat mandate de arestare pe numele lui Igor Borş, co-proprietarul reţelei de benzinării Vento.

Numele lui Dorin Compan a figurat în cel puțin o procedură disciplinară, constatându-se că acesta a condus un automobil cu numere false. La scurt timp, în temeiul raportului procurorului-şef al secţiei combatere trafic de fiinţe umane de atunci, Eduard Bulat, Colegiul disciplinar a iniţiat procedura privind stingerea înainte de termen a sancţiunii disciplinare aplicate procurorului Compan. Dorin Compan a plecat din Procuratură în perioada, când instituția era condusă de către Alexandr Sstoianoglo și a revenit, când Dumitru Robu a devenit Procuror General interimar.