Președintele Igor Dodon susține că, în opinia sa, prima șansă de organizare a alegerilor parlamentare anticipate sunt lunile mai – iunie. Șeful statului a declarat, la Moldova 1, că acum va fi dificil de inițiat procedura de dizolvare a Parlamentului, pentru că 35-40 de deputați care știu sigur că nu vor intra în Parlament după alegerile anticipate vor vota măcar pentru o ”taburetcă” în funcția de premier pentru a evita acest scrutin.

Potrivit președintelui, și Maia Sandu înțelege acest lucru. De aceea, spune Igor Dodon, soluția pentru a dizolva acest Parlament este dialogul între PSRM și PAS, iar pentru acesta nu este necesar să se facă coaliții.

”Chiar dacă presupunem că se vor găsi 51 de deputați pentru a da jos Guvernul, dar este foarte dificil, pentru că în acest Parlament sunt 35-40 de deputați care știu sigur că dacă vor fi anticipate ei nu intră în Parlament, și PD și mai mulți sunt. De aceea, ei se vor ține cu dinții și nu vor vota niciun fel de demisie a Guvernului dacă nu vor ști exact că se numește altul. De aceea, în caz dacă se demite Guvernul, de exemplu la începutul lui ianuarie, președintele țării inițiază discuții cu fracțiunile parlamentare și din momentul primei încercări nereușite, începe numărarea a 45 de zile, asta înseamnă până la mijlocul lunii martie. În martie se adresează la CC, primește răspuns, se semnează decretul de dizolvare a Parlamentului și minimum 60 și maxim 90 de zile. Lunile mai-iunie prima șansă posibilă de asigurare a alegerilor parlamentare anticipate”, a spus Dodon.

Potrivit șefului statului, PSRM nu are ce pierde. Formațiunea pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, deoarece acest Parlament nu corespunde votului cetățenilor din februarie 2019.

Igor Dodon a mai declarat în cadrul emisiunii că, până la anticipate în acest Parlament nu vor fi create coaliții, iar voturile se vor da în funcție de proiectele de lege.