De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în Republica Moldova au intrat circa 351 de mii de cetățeni ucrainei, însă din numărul total 12,5 mii au părăsit teritoriul și au revenit în Ucraina. Potrivit șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, în comparație cu primele zile de la instituirea stării de urgență, fluxul de migranți este în descreștere.

„În prima săptămâna în care s-a declanșat conflictul militar, fluxul de persoane la frontiera de stat cu Ucraina a crescut de 6,5 ori (384 770 de persoane comparativ cu 65 023), iar cel cu România pe sensul de ieșire din RM de 3 ori (454 729 de persoane comparativ cu 139 951). Din numărul total de 351 mii de cetățeni străini intrați pe teritoriul Republicii Moldova din Ucraina, 12,5 mii au părăsit teritoriul național revenind în Ucraina”, a declarat Rosian Vasiloi.

Potrivit șefului Poliției de Frontieră, au fost înregistrate 185 cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat, fiind documentate 657 persoane, majoritatea ucraineni, bărbați cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care urmare a măsurilor restrictive impuse de statul vecin la ieșirea din țară, au încercat să ignore controalele la frontieră.

Din numărul totalul de persoane reținute pentru trecere ilegală a frontierei de stat, 397 au solicitat azil în Republica Moldova. Totodată, în punctele de trecere a frontierei s-au înregistrat circa 2500 solicitări de azil. 

În punctele de trecere a frontierei de stat, polițiștii de frontieră au reținut 34 infractori aflați în căutare, și au fost depistate mia multe cazuri de încălcări privind nedeclararea mijloacelor bănești sau a bunurilor la trecerea frontierei de stat. 

„Au fost sesizate 16 cazuri de port al armelor de foc, armelor albe și a munițiilor, două cazuri de  trafic ilegal de mijloace de transport și a fost închis un caz de contrabandă cu produse de tutungerie în volum de 3517 pachete de țigarete”.