Folosirea vehiculelor de teren și a sistemelor sofisticate în procesul de vânătoare vor fi interzise, potrivit unei inițiative legislative prezentate de președintele Comisiei parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Deputatul a precizat că măsurile au scopul de a contracara braconajul, care se intensifică, în special, în perioada sărbătorilor de iarnă și a celor pascale.

Inițiativa legislativă urmează să fie semnată de toți membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, indiferent de culoarea politică, a declarat președintele Comisiei, Lilian Carp.

Potrivit acestuia, noile modificări vor oferi mai multe măsuri pentru contracararea braconajului și amenzi mai mari pentru cei care încalcă legislația, inclusiv pentru funcționarii publici.

Aceștia ar putea fi privați de dreptul de a deține o funcție pe un termen de până la trei ani în cazul acțiunilor de braconaj, sau riscă închisoare, de la trei la cinci ani.

Printre măsurile propuse se numără și interzicerea vânătorii, utilizând sisteme și vehicule sofisticate, a mai subliniat parlamentarul.

„Va fi interzisă vânătoarea cu folosirea ATV-urilor, vehiculelor de teren, și altor mijloace de transport, va fi interzisă folosirea dronelor și armelor cu termovizoare, astfel încălcându-se orice normă de drept și de bun-simț în timpul vânătorii cu acest tip de utilaj și cel mai important tragerea la răspundere acelora care vor folosi aceste arme în vânatul ilegal. În cazul persoanelor fizice – amendă în mărime de la 500 la 850 de unități convenționale. În cazul persoanelor juridice, amendă în mărime de la 2.000 până la 4.000 de unități convenționale. Anume și funcționari nemijlocit participă vânat ilegal”, a declarat deputatul.

Insert: Lilian Carp a precizat că în perioada sărbătorilor de iarnă și cele pascale se intensifică acțiunile de braconaj, iar vânătorii folosesc tot mai multe utilaje sofisticate.

Amintim că, anul trecut, inspectorii de mediu au efectuat un șir de controale inopinate pentru a combate vânatul ilegal, fiind ridicate 14 arme, cu 14 mai puțin decât în anul 2022, a declarat anterior într-un interviu pentru Radio Moldova, șeful Inspectoratului de Mediu, Ion Bulmaga.

Potrivit acestuia, anul trecut cazurile de braconaj s-au redus cu 50%. De asemenea, în bugetul de stat au fost încasate peste 130 de mii de lei din amenzile aplicate pentru vânarea ilicită a animalelor, cu 20 de mii de lei mai puțin decât în 2022.

sursa