Viceprimarul Olga Ursu a făcut declarații puternice în legătură cu situația achitării salariilor pentru asistenții personali din Primăria municipiului Chișinău, acuzând guvernarea că nu a transferat niciun leu timp de cinci luni, ceea ce a forțat Primăria să acopere aceste plăți din fondurile proprii.
Ursu a subliniat că peste două mii de persoane nu și-au primit salariile, iar situația este și mai alarmantă în alte administrații publice locale din țară.
„Vreau să vă zic că de 5 luni de zile Primăria Chișinău achită aceste salarii din fondurile proprii, pentru că nu a fost transferat niciun leu timp de cinci luni de zile de la bugetul de stat, care este de fapt o obligativitate a bugetului, să se transfere lunar bani pentru acești oameni”, a declarat viceprimarul Ursu.
Viceprimarul a subliniat că Primăria Chișinău a făcut mai multe solicitări și a transmis scrisori către guvernare în încercarea de a obține transferul banilor, dar nu a primit un răspuns clar în acest sens. Mai mult decât atât, a acuzat guvernarea că a majorat salariile miniștrilor până la 50 mii lei, în timp ce a uitat de achitarea salariilor asistenților personali.
„Ați majorat salariile miniștrilor până la 50 mii lei, însă ați uitat de achitarea salariilor și de fiecare salariu pentru asistenții personali. 1300 lei care i-ați majorat pentru fiecare funcționar, i-ați pus tot pe seama APL-urilor. Primăria Chișinău are de achitat 158 de milioane lei doar în acest scop”, a adăugat Ursu.
Viceprimarul a continuat cu alte probleme financiare cu care se confruntă Primăria Chișinău, inclusiv blocarea aprobării creditelor investiționale și investițiilor în suburbii, afectând în mod direct redeschiderea școlilor și grădinițelor la timpul stabilit.
„Avem situația cu suburbiile din municipiul Chișinău. În fiecare an, municipiul Chișinău alocă bani pentru investiții pentru proiecte investiționale în suburbii. În acest an, situația este diversă din motiv că Cancelaria de Stat a notificat șapte suburbii, șapte dispoziții de alocare a banilor pentru suburbii, invocând motive care, de fapt, nu sunt prevăzute de cadrul legal”, a explicat Ursu.
Ea a mai precizat că au fost organizate mai multe ședințe cu Cancelaria de Stat și s-au solicitat retragerea notificărilor pentru a permite Primăriei să investească banii planificați în suburbii în vederea reparațiilor necesare la școli și grădinițe. Totuși, până în prezent, nu s-a primit un răspuns clar.
În final, viceprimarul a anunțat că va fi lansată o petiție online și că vor fi organizate acțiuni în fiecare suburbie pentru a informa și mobiliza oamenii cu privire la blocarea investițiilor.
„Prin această petiție, oamenii vor afla și vor înțelege că de fapt nu este primăria cea care blochează investițiile în suburbii, ci este la moment Cancelaria de Stat, care a notificat fără a avea bază legală aceste suburbii”, a concluzionat viceprimarul Ursu.
În contextul dificultăților financiare și al blocajului administrativ, Primăria Chișinău caută soluții pentru a depăși aceste probleme și pentru a asigura plata salariilor asistenților personali și implementarea investițiilor planificate în suburbii înainte de redeschiderea școlilor și grădinițelor pe 1 septembrie.