Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a participat la un eveniment organizat de Primărie și Comunitatea Evreiască în memoria victimelor Pogromului evreiesc de la Chișinău, care s-a produs acum 120 de ani. Evenimentul a avut loc la Monumentul Pogromului din Parcul „Alunelul”, unde se afla odinioară cimitirul evreiesc.

Ion Ceban a declarat că acest loc este simbolic pentru întreaga comunitate evreiască și pentru toți locuitorii orașului, deoarece reprezintă o filă din istoria Chișinăului. El a spus că în procesul de reabilitare a parcului, Primăria a ținut cont de toate recomandările Comunității Evreiești și a păstrat toate elementele Monumentului Pogromului. „Este o onoare pentru noi să contribuim la păstrarea istoriei”, a adăugat el.

Primarul a amintit că în cele trei zile ale Pogromului, în 6-8 aprilie (pe stil vechi) în 1903, la Chișinău au decedat 49 de oameni, 500 de persoane au fost rănite, iar o treime din clădirile orașului, ce aparțineau populației de etnie evreiască, au fost avariate. El a subliniat că comunitatea evreiască a avut un rol important în dezvoltarea capitalei Republicii Moldova și că nimeni nu făcea diferența între naționalități.

Ion Ceban a anunțat că în perioada 20-21 aprilie, în capitală au loc evenimente dedicate împlinirii a 120 de ani de la Pogromul de la Chișinău. Astfel, astăzi, la ora 15:00, va avea loc premiera filmului documentar „Tragedia de la Chișinău. Pogrom evreiesc – 1903”, care descrie file din istoria Chișinăului de acum 120 de ani. Filmul a fost realizat pe teritoriul Chișinăului, Israelului și în SUA.