Spitalele din regiunea transnistreană, care au în prezent 1.187 de pacienți internați, funcționează în „regim normal”, conform autorităților de la Tiraspol, deși nu au policlinici sau cantine. Anterior, Ministerul Sănătății al R. Moldova a declarat pe 3 ianuarie că nu au fost solicitări pentru transferul pacienților în spitale din R. Moldova.
Pe 5 ianuarie, așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat că Spitalul Raional Camenca și Spitalul Raional Grigoriopol continuă să primească pacienți din zonele adiacente și raioanele Râbnița și Dubăsari. Oleg Bîrca, medicul șef al Spitalului Raional Camenca, a precizat că instituția beneficiază de căldură și energie electrică, dar pentru a economisi resursele termice, secțiile ambulatorii și cantinele au fost închise temporar.
Spitalul din Camenca continuă să ofere servicii ambulatorii, iar după sărbători va implementa un program nou pentru primirea pacienților. Deocamdată, spitalul funcționează pe gaz rezidual și intenționează să folosească combustibili alternativi pe viitor.
Pacienții din Râbnița sunt tratați zilnic, majoritatea necesitând intervenții chirurgicale. Personalul din Râbnița colaborează cu cei din Camenca pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale.
Ministerul Sănătății din R. Moldova a menționat că este în contact constant cu Biroul politici de reintegrare pentru a răspunde nevoilor din domeniul sănătății. Până la 3 ianuarie, nu s-au înregistrat cereri de transfer a pacienților în spitale din R. Moldova.
De la 1 ianuarie, regiunea transnistreană nu mai beneficiază de căldură din cauza întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom, iar situația este similară și în localitățile din Zona de Securitate. Autoritățile de la Tiraspol au refuzat ajutorul umanitar din partea Guvernului de la Chișinău și al partenerilor de dezvoltare.