Mai bine de jumătate dintre ambulanţele din Republica Moldova au termenul de exploatare depăşit şi, în mod normal, ar trebui să fie casate. Pentru că nu au bani de altele noi, medicii de la spitalele raionale merg la urgenţe şi transportă bolnavii în rable… unele vechi de peste 20 de ani.

Pentru a le menţine funcţionale, statul cheltuieşte anual zeci de milioane de lei.

Vlad Coiman, din oraşul Anenii Noi, e şofer de ambulanţă de câţiva ani. De aproape şase luni conduce cea mai veche autosanitară din raion. E produsă acum 21 de ani şi are termenul de exploatare depăşit.

Vlad Coiman, şofer de ambulanţă: Şi acelaşi iluminat nu mai e acelaşi. E mai lentă. În salon, de exemplu, aici e mai mică. Mai multe uzuri, care influenţează în timp, asupra metalului.

În ultima perioadă, autosanitara se defectează tot mai des. E plină de rugină şi cârpită pe alocuri. Şoferii şi medicii visează la o ambulanţă nouă.

Aurelia Ciobanu, medic de urgenţă: Urgenţa acordă ajutor în orice condiţii. Nu există greu, sau uşor, noi şi în stradă acordăm ajutor, noi şi pe un deal şi unde nimerim. Dar, nu, când e un cabinet mai performant, e mult mai bine.

Substaţia Asistenţă Medicală Urgenţă Anenii Noi are în dotare 11 autospeciale, repartizate în mai multe localităţi. Nouă dintre acestea au un grad de uzură de 100 de procente.

Oleg Mitreanu, şef, SAMU Anenii Noi: Asta veche, spaţiul de manevră şi spaţiul de lucru în interiorul salonului este mai mică. Acea nouă vine deja cu tehnica care e încorporată şi calitatea deservirii şi calitatea asistenţei medicale este mai mare ca la asta veche.

La nivel internaţional, termenul de exploatare a unei ambulanţe este de cinci ani. Aproape 60 la sută dintre toate autosanitarele din dotarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au o vechime mult mai mare. Pentru reparaţia şi întreţinerea acestora, instituţia cheltuieşte, anual, aproape 60 de milioane de lei.

Iurie Crasiuc, vicedirector dezvoltare, infrastructură și coordonare serviciu, CNMAUP: Ele au deja un parcurs mare şi starea lor tehnică, necesită reparaţie practic în fiecare an. Avem chiar şi staţionări, din cauza lor, pentru că dacă avem un timp mai anevoios, dacă avem zăpadă, avem drumuri impracticabile, aceste ambulanţe des sunt scoase din funcţiune.

Până la toamnă, autorităţile îşi propun să achiziţioneze 62 de ambulanţe noi. Din bugetul de stat au fost alocate 3,5 milioane de euro. Autorităţile poartă acum negocieri şi cu Guvernul Japoniei, care e dispus să ofere Republicii Moldova un grant de peste 10,4 milioane de euro pentru procurarea a 130 de autosanitare. În prezent, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are în dotare 435 de ambulanţe, dintre care 303 au un grad de uzură de 100 de procente.

sursa