Regiunea transnistreană, deconectată de la livrările Gazprom, mai are gaze pentru 24 de zile, potrivit datelor prezentate miercuri în aşa-zisul Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski. Gazele sunt păstrate însă în conductele din R. Moldova şi România.

Aceasta în timp ce anterior autorităţile secesioniste anunţaseră că rezervele de gaze din conducte ar fi suficiente doar pentru maximum 20 zile de consum. Rezultă că măsurile de limitare a consumului de gaze, prin deconectarea de la reţea a instituţiilor, întreprinderilor şi gospodăriilor casnice din regiune a avut impact.

Gazele Transnistriei, stocate în conductele Transgaz

Astfel că în prezent localităţile din stânga Nistrului consumă în medie 270.000 de metri cubi de gaze pe zi, de aproape 20 de ori mai puţin decât în medie în luna decembrie 2024, iar în acest moment regiunea transnistreană ar mai avea o rezervă de 13 milioane de metri cubi de metan.

În acelaşi timp autorităţile secesioniste continuă să susţină că de vină pentru situaţia creată ar fi conducerea R. Moldova şi că propunerile de ajutor ale Chişinăului ar fi meschine şi de faţadă.

Secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a anunţat că pe platforma Ministerului Energiei au fost organizate mai multe ședințe cu întreprinderile energetice, inclusiv cu întreprinderile de pe malul la stâng al Nistrului, pentru identificarea unor soluţii la criza gazelor.

Potrivit lui Borosan, unul dintre exemplele care arată că Chişinăul real ajută regiunea este faptul că s-a acceptat şi coordonat ca rezervele de gaze ale regiunii transnistrene să poată fie stocate în conductele magistrale din R. Moldova, de pe malul drept al Nistrului, care acum sunt gestionate de Vestmoldtransgaz, întreprindere controlată de compania românească Transgaz.

„O parte din gaze sunt în conductele de pe malul stâng, care s-au consumat în mare parte, dar o contitate mai mare este stocată în conductele noastre. Mai mult decât atât, chiar în conductele Transgaz. Pentru aceasta a fost nevoie de o cooperare între Vestmoldtrangaz şi Tiraspoltransgaz, inclusiv ne-am adresat şi noi la operatorii de transport, ca să găsim această soluţie care să ofere timp pentru luarea deciziilor”, a declarat Constantin Borosan.

Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Energiei, acesta este un exemplu concret de cooperare şi de găsire a unor modalităţi pentru a gestiona situaţia de criză creată după sistarea livrărilor de gaze de la Gazprom.

Oferta de a produce energie pe baza gazelor livrate de Energocom

Oficialul a precizat că de fapt au fost făcute mai multe propuneri pentru oferi ajutor regiunii, doar că la ele nu au fost primite nici măcar răspunsuri.

De notat că pe 20 decembrie 2024, la Chişinău a fost discutată posibilitatea prelucrării gazelor achiziționate de Energocom în energie electrică la Centrala Moldgres. 

„Energocom a expediat în adresa Moldgres un proiect de acord și graficele de consum al energiei electrice. A fost agreat că Moldgres va examina proiectul acordului și va veni cu propuneri pe conținutul acestuia în termeni proximi”, susținea secretarul de stat.

Constantin Borosan afirmă că, până în prezent, nu este niciun răspuns. Asta în condițiile în care funcționarea centralei electrice pe bază de gaze ar fi oferit stabilitate și fiabilitate mai mare sistemului electroenergetic.

Totodată producerea energiei electrice la Moldgres din gaze, inclusiv pentru necesitățile malului stâng, ar fi evitat deconectările în evantai din regiunea transnistreană.

De notat că Centrala termoelectrică moldovenească (Moldgres) de la Cuciurgan, care funcţionează acum doar cu un bloc pe bază de cărbune, poate produce un maxim de 150 MW, din care 23 MW sunt necesari pentru propriile procese. Diferenţa este completată parţial de energia generată de hidrocentrala de la Dubăsari.

În acelaşi timp datele prezentate de autorităţile de la Tiraspol, arată că consumul de energie a populaţiei din regiune a crescut abrupt de la 45 MWh în decembrie, la 170 MWh – în primele zile din ianuarie 2025, ceea ce a dus la necesitatea efectuării deconectărilor în evantai a consumatorilor. 

sursa

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!