În zece luni ale acestui an, în Republica Moldova au fost înregistrate 28 de cazuri de deces din cauza violenței în familie. Cifrele sunt în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când s-au înregistrat doar 19 cazuri. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că nu trebuie tolerat niciun tip de agresiune.

În total, aproximativ cinci mii de femei au fost supuse violenței, iar numărul poate fi și mai mare, întrucât frica și neîncrederea în ziua de mâine le face să nu raporteze aceste cazuri.

„După ce am născut fetița s-a început violența în familie. Mereu mă amenința, îmi zicea că dacă doresc să mă întorc în țara mea, copilul rămâne cu el”, spune o femeie.

Pentru a proteja identitatea victimei, nu vom divulga numele real a eroinei reportajului. Îi vom spune Irina. A plecat peste hotare cu iubitul ei și trăiau o adevărată poveste de dragoste. Lucrurile, însă, s-au schimbat radical după ce a născut un copil.

„După ce s-a născut fetița, în două săptămâni s-a început totul. Chiar din maternitate eu am simțit că el s-a schimbat. Chiar într-adevăr sufeream și trăiam o viață de coșmar. În fiecare zi îmi venea să ies din casă și să mă duc pe un drum să nu mă mai găsească. Fără acte mă simțeam ca un boschetar”, a mărturisit Irina.

A fost supusă violenței timp de șapte luni. Actele copilului erau la concubin, iar odată ce le-a obținut, a mers la aeroport și a revenit în Republica Moldova. Totuși, amenințările nu s-au terminat. A fost nevoită să se adreseze la un centru de plasament pentru victimele violenței în familie.

„Am venit la rude. Din partea lui au început amenințările că eu te voi găsi și copilul îl voi lua, cu bani totul rezolvi. Am scris la poliție. Dacă el va încerca să vină să mă abuzeze atunci eu o să chem poliția și va avea ordonanță. Până ce nu. – Dar nu este în țară? – Nu este în țară”, a mai spus Irina, victimă a violenței.

Psihologii spun că multe femei nu înțeleg că sunt supuse violenței și iartă bărbatul chiar dacă le-a lovit o dată, iar ulterior a jurat că nu o va mai face. Acest fenomen se numește cercul violenței.

„Chiar dacă mâine o să vină cu un buchet de flori, asta se va repeta și când le povestim ce este cercul violenței ele confirmă că asta s-a întâmplat de nenumărate ori. Sunt un cumul de motive de ce ele nu reușesc să plece la prima lovitură, pentru că violența nu se începe din prima zi. Ea este treptată și persoanele sau agresorii ei le izolează social”, a declarat psihologa Cristina Șobea.

Acum un an, la Chișinău a fost deschis primul Centru de Justiție Familială din Republica Moldova. În cadrul acestuia a fost oferit ajutor pentru 750 de victime ale violenței în familie de către medici, psihologi, polițiști sau juriști.

„Oferă servicii abordate complete și asistență multidisciplinară victimelor violenței în familie, violenței sexuale, dar și copiilor care au fost martorii acestor acțiuni sau acestor activități violente. MUSCA 02:42, În concomitent cu acordarea asistenței, noi evaluăm și riscurile care este supusă persoana și în baza nivelului pe care îl stabilim, se emite un ordin de restricție de urgență pe un termen de 10 zile”, a menționat Ivan Crețu, șeful Centrului de Justiție Familială.

Potrivit autorităților, în fiecare zi, cel puțin una din trei femei suferă de o formă de violență. Parlamentul a introdus în legislație noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor. La fel, au fost înăsprite și pedepsele pentru agresori. În acest sens, femeile aflate în situații de risc și care sunt supuse violenței sunt îndemnate să sune la 112 sau la telefonul de încredere: 0 8008 8008.

sursa