Specialiștii atenționează că, în ultima perioadă, se constată o creștere a numărului cazurilor de enteroviroze la copii, mai ales în municipiul Chișinău.
În acest context, medicii îi îndeamnă pe părinți să respecte igiena personală a micuților, iar la primele simptome să apeleze la medic după ajutor, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Paula, o copilă de șapte ani, a fost internată acum cinci zile, cu infecție enterovirală, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Capitală. Mama fetei spune că, de la primele simptome ale bolii, care a debutat cu febră de până la 39 de grade, s-a adresat la medic. Acesta i-ar fi spus însă că este vorba despre o simplă răceală, așa că, timp de câteva zile, a urmat un tratament ambulator.
„Deodată ni s-a spus că e o simplă răceală, o angină, și am început să tratăm angina și pe urmă a început și voma, și deja am apelat la salvare. Aici suntem pentru prima dată. Sunt foarte mulțumită. N-am întâlnit așa medici”, spune mama Paulei.
Ana are cinci ani și a fost internată acum patru zile, după ce a făcut febră. Și ea a avut vomă și diaree.
„În ultima zi, voma era foarte puternică și s-a menținut timp de 24 de ore. Am venit încoace și imediat ne-au internat. Acum face tratament, e mai bine deja, dar temperatura periodic crește. Nu știm de la ce a apărut această boală. Poate de la fructele pe care le-a mâncat. Cred că trebuiau spălate mai bine”, presupune Alexandru, tatăl Anei.
Dintre cei 100 de micuți care se află în prezent la tratament în acest spital, 25 sunt diagnosticați cu infecții enterovirale. Potrivit medicilor, la început, maladia se manifestă cu febră, vomă, dureri de cap și de mușchi. De aceea, infecția poate fi confundată cu o răceală obișnuită. Mai târziu, însă, încep să apară erupții cutanate în gură și în gât. Netratată la timp, boala poate afecta organele interne, cum ar fi inima și ficatul.
Silvia Crivorucica, medic infecționist, observă că, „în ultima săptămână, se atestă o creștere de adresări cu infecția enterovirală”.
„Avem copii cu infecție enterovirală cu manifestări de herpangină, manifestări ale sindromului abdominal. Neadresarea la timp poate avea urmări grave, cum poate fi meningita seroasă.”
Cei mai expuși sunt copiii între trei și zece ani. Părinții și angajații grădinițelor sunt sfătuiți să fie prudenți, deoarece infecția se răspândește, în special, din cauza nerespectării regulilor de igienă.
„Este interzis scăldatul în locurile neautorizate. Apa din fântână sau din izvoare trebuie să fie fiartă. Fructele, legumele trebuie spălate minuțios. Mânuțele – spălate cu apă și săpun”, atenționează Silvia Crivorucica, medic infecționist.
În ultimele opt zile au fost înregistrate 60 de cazuri de enteroviroză, dintre care 56 la copii și 4 la adulți. În prezent, în spitalele din municipiu sunt internați 29 de copii cu enteroviroză.