La data de 10 noiembrie 2023, Judecătoria Bălți, sediul Central, a emis o sentință într-o cauză penală inițiată de Procuratura Anticorupție Oficiul Nord, cu privire la traficul de influență.

Ancheta a fost demarată în perioada septembrie-noiembrie 2020, pe baza a trei denunțuri, și a fost gestionată de Centrul Național Anticorupție.

Conform materialelor dosarului, persoana condamnată a fost găsită vinovată de trei infracțiuni de trafic de influență. Aceasta a acceptat și primit, personal, sume de bani în valoare totală de 2000 de euro și 2000 de lei de la denunțători. În schimb, susținea că deține influență asupra angajaților Secției de Înmatriculare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto din Bălți și că îi poate determina să elibereze permise de conducere pentru trei persoane din nordul țării.

Durata investigației penale a fost de 3 luni, iar procesul a avut o durată de peste 2 ani. Inculpatul a fost judecat în lipsă, deoarece a evitat examinarea judiciară și era căutat internațional. În timpul procesului, i s-a aplicat o măsură preventivă sub formă de arest.

Inculpatul nu și-a recunoscut vina și a pledat nevinovat atât în faza de urmărire penală, cât și în etapa incipientă a judecății. Sentința emisă la 10 noiembrie 2023 l-a găsit vinovat și a stabilit o pedeapsă de 6 ani de închisoare, cu executare într-un penitenciar de tip semiînchis.

A fost menținută măsura preventivă sub forma arestului până la rămânerea definitivă a sentinței. Instanța a dispus, de asemenea, confiscarea sumelor de bani în favoarea statului, respectiv 2000 de euro și 2000 de lei.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată prin apel la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.