În vârstă de 23 de ani, Daria Navalnaia este deja considerată cea care va prelua ştafeta de la tatăl ei, Aleksei Navalnîi, figura de marcă a opoziției contra lui Putin, care a murit în închisoare la vârsta de 47 de ani.

„Obiectivul meu este […] să participăm activ la crearea de politici care să reflecte valorile libertății, egalității și integrității”. Așa se descrie Daria Navalnaia, cunoscută și sub numele de Dașa, în biografia ei de pe LinkedIn. De la moartea lui Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare la vârsta de 47 de ani, ochii întregii lumi au fost ațintiți asupra acestei tinere de 23 de ani, care pare să poarte în ea lupta tatălui ei împotriva puterii ruse, așa cum povestește „Madame Figaro”.

Aleksei Navalnîi a lăsat în urmă o fiică, Daria, pe soția sa Iulia şi pe fiul său Zahar, în vârstă de 16 ani. Și fiica cea mare este cea care poartă pe umerii ei speranțele opoziției față de Vladimir Putin. Tânăra este studentă la Psihologie socială și Științe politice la Universitatea Stanford din California, unde locuiește din 2019.

În ciuda șederii în Statele Unite, în 2021 Dașa și-a exprimat într-un interviu acordat săptămânalului german „Der Spiegel” dorința de a se întoarce la Moscova, „cel mai bun oraș”, potrivit acesteia. „Mi-e dor de oamenii din Rusia. Ei înțeleg că viața nu este ideală, dar că putem și trebuie să încercăm să îmbunătățim societatea. Îmi place acest lucru”, declara ea.

Cea care nu ezită să cheme la mobilizare împotriva lui Vladimir Putin pe rețelele de socializare a spus că a avut o familie și o copilărie „normale”. Își amintește de prima arestare a tatălui ei pe când avea 10 ani, care a făcut-o să înțeleagă că „chiar dacă poliția nu ne place, tata face ceea ce trebuie”. „Întotdeauna am fost mândră de asta”, a spus ea.

De asemenea, Daria Navalnaia nu a ezitat niciodată să-și arate sprijinul față de tatăl ei, în special în decembrie 2021, când a primit în numele lui Premiul Saharov în fața Parlamentului European de la Strasbourg. Ea a apărut în fața deputaților cu un portret al lui Aleksei Navalnîi, lângă un scaun gol. În discursul său Daria a avertizat Parlamentul European: „Pentru a-și crește popularitatea, [Putin] poate începe și un război”. Două luni și jumătate mai târziu, pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina.

Cu șase luni mai devreme, Dașa primise deja „Premiul pentru curaj”, un premiu acordat de 25 de organizații pentru drepturile omului și acordat în acel an deţinuţilor politici din Rusia și Belarus. Cu această ocazie ea a ținut să împărtășească o frază pe care tatăl ei i-o spusese într-o zi: „Rusia merită să fie liberă și fericită și va fi”. După care a adăugat: „Și eu cred cu tărie acest lucru”. 

sursa