China a cerut joi Ucrainei să elimine imediat mai mult de 10 companii chineze de pe o listă de firme desemnate drept „sponsori internaționali ai războiului”, afirmând că dorește ca autoritățile de la Kiev să „elimine impactul negativ”, scrie Reuters.
Comentariile au fost făcute după ce Reuters a anunțat că ambasadorul Chinei la Kiev le-a spus luna trecută unor înalți oficiali guvernamentali ucraineni că includerea companiilor pe listă ar putea afecta legăturile bilaterale.
„China se opune cu fermitate includerii întreprinderilor chineze în lista respectivă și cere Ucrainei să își corecteze imediat greșelile și să elimine impactul negativ”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe pentru Reuters după publicarea știrii. Acesta nu a precizat care ar putea fi impactul negativ.
Beijingul are legături strânse cu Moscova și s-a abținut să critice invazia Rusiei în Ucraina, dar a mai spus că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate. S-a oferit să ajute la medierea în război.
Ucraina a listat 48 de companii la nivel global, inclusiv 14 din China, ca „sponsori internaționali ai războiului”, ale căror activități comerciale, spune ea, ajută sau contribuie indirect la eforturile de război ale Rusiei.
„Ambasadorul a spus că toate acestea (situația cu lista neagră) ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor noastre”, a declarat una dintre cele două surse ucrainene de rang înalt care au vorbit cu Reuters despre întâlnire.
Sursa a adăugat că Beijingul nu a stabilit nicio condiție pentru Ucraina, ci doar și-a exprimat punctul de vedere cu privire la listă.
Cea de-a doua sursă a sugerat că Beijingul ar putea lega chestiunea de achizițiile chinezești de cereale ucrainene.
Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie 2022, China era cel mai mare partener comercial al Ucrainei și rămâne un consumator important de cereale, ulei de floarea-soarelui și minereu de fier ucrainene.
Lista neagră, care nu are implicații juridice pentru firmele pe care le include, ia în discuție ceea ce descrie ca fiind o cooperare extinsă între companiile chineze și rusești în sectoare precum petrolul și gazele naturale, principala sursă de venit pentru Moscova.
Pe listă figurează giganții energetici chinezi China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical Corporation (grupul Sinopec) și China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).
Sinopec și CNOOC nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. CNPC a declarat că lista nu este o noutate.
Instrument de reputație
Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina descrie lista neagră ca fiind un „instrument puternic de reputație pentru a obține bunăvoința elementelor lanțurilor de aprovizionare globale (și) ieșirea afacerilor internaționale din Rusia”.
Deși China este văzută pe scară largă ca un aliat al Kremlinului, Ucraina a avut grijă să nu înfurie a doua cea mai mare economie a lumii pe parcursul războiului său cu Moscova și a făcut apel în mod repetat la Beijing să se alăture eforturilor diplomatice ale Kievului pentru pace.
Ucraina și-a promovat proiectul de pace în cadrul unei serii de reuniuni internaționale la nivel înalt. China a participat anul trecut la una dintre aceste reuniuni la Jeddah, dar de atunci s-a abținut de la participare.
China a fost principala destinație pentru exporturile de alimente ucrainene expediate în cadrul unui coridor de cereale negociat de ONU, stabilit după invazia Rusiei, dar care acum a fost desființat. Aceasta a reprezentat aproximativ 7,9 milioane de tone metrice din totalul de 30 de milioane de tone transportate pe această rută.
Conform datelor guvernamentale, în cadrul noului coridor de transport maritim al Kievului pe Marea Neagră, stabilit în august anul trecut, aproximativ 30% din exporturile maritime ale Ucrainei, inclusiv alimente, metale și minereuri, au fost expediate în China.
Cu 14, China are cele mai multe companii pe lista neagră, urmată de Statele Unite, Franța și Germania, care au opt, patru și, respectiv, patru.
China a declarat marți că viceministrul chinez de externe Sun Weidong s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei la Beijing și au făcut un schimb de opinii cu privire la probleme de interes comun, iar Sun a declarat că țările ar trebui să se respecte și să se trateze reciproc cu sinceritate.