Primăria municipiului Chișinău a organizat un eveniment dedicat Zilei Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală, marcată la 1 februarie. La festivitate au participat primarii din suburbiile municipiului Chișinău, foști primari ai Capitalei. Primarul general, Ion Ceban, a menționat în rețelele de socializare că meritele remarcabile în dezvoltarea orașului a fostului edil, Serafim Urechean, sunt apreciate.

„În cadrul evenimentului, fostului Primar General, Serafim Urechean, i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău. De asemenea, au fost înmânate legitimațiile de Primar al orașului/comunei/satului, ales în urma scrutinului din noiembrie 2023. Dezvoltarea uniformă a municipiului Chișinău are loc doar împreună cu cele 18 suburbii din componența sa. Modernizarea și urbanizarea Capitalei nu poate fi concepută fără cele 34 de localități care formează suburbiile”, a declarat Ion Ceban.

În discursurile oficiale, s-a subliniat importanța suburbiilor în procesul de dezvoltare uniformă a Chișinăului, evidențiindu-se necesitatea unei colaborări strânse între municipiu și cele 18 suburbii. Bugetul alocat pentru investițiile în suburbii a înregistrat o creștere semnificativă, totalizând 740 de milioane de lei în ultimii patru ani.

„Chiar dacă am confruntat mai multe crize, în premieră, în suburbii au fost construite și extinse grădinițe și școli, au fost deschise centre unde se promovează bătrânețea activă, au fost relansate și deschise noi rute de transport public municipal, finanțate și cofinanțate proiectele de construcție și extindere a rețelelor de apă și canalizare, de reparație și construcție a drumurilor și iluminatului public stradal, de reabilitare termică a instituțiilor sociale, de reparație a centrelor de sănătate, a caselor de cultură, infrastructurii sportive, de recreere și agrement”, a specificat edilul Capitalei.

Necesitățile și proiectele de finanțare au fost stabilite, în dialog cu populația și administrațiile publice locale de nivelul I, indiferent de preferințele politice, a declarat Ion Ceban.

„Rămânem deschiși în continuare spre colaborare și comunicare pentru a dezvolta o guvernare locală de succes, în beneficiul tuturor cetățenilor”, a conchis Primarul General.