Politologul Dionis Cenușă susține că modificările la legea cu privire la libertatea de exprimare, propuse de PAS, ar putea fi motiv de a ataca statul Republica Moldova la CEDO. Într-un comentariu plasat pe rețelele de socializare, Cenușă a precizat că inițiativa PAS este o încercare de a institui cenzură pe rețelele de socializare și presa neloială guvernării.

“Guvernarea pregătește un proiect de lege pentru a proteja “securitatea informațională”. Unele prevederi, în forma actuală, arată ca încercări de a institui cenzură pe rețele de socializare sau asupra instituțiilor media neprietenoase/neloiale guvernării. Asemenea prevederi vor fi atacate la CEDO, dacă vor fi aplicate. SIS-ul nu poate avea competențe extinse când vine vorba de libera exprimare, fără un mecanism de verificări și echilibru bine pus la punct. În perioada stărilor de urgență unele competențe pot fi extinse, dar numai atunci și cu condiția că nu se comit abuzuri, influențate de decidenții politici aflați la putere. Voi reveni la subiect”, a scris Cenușă.

Amintim că potrivit inițiativei elaborate de PAS, SIS va putea decide dacă o informație este falsă și dacă pune în pericol securitatea informațională. Totodată, SIS va decide asupra închiderii unui site sau ștergerea unor mesaje plasate pe rețelele de socializare. Documentul mai prevede amenzi de până la 22500 de lei pentru simplii cetățeni, care vor plasa pe rețelele de socializare informații pe care SIS le va considera false.