Comisia Electorală Centrală a stabilit data alegerilor locale noi pentru alegerea unor consilii locale. Astfel, pe data de 19 mai 2024, vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor sătești în localitățile Cairaclia din raionul Taraclia și Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia.

Potrivit CEC, în aceste localități au fost înregistrați câte doi concurenți pentru alegerile fiecărui consiliu local. Urmare dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 4 noiembrie curent și anulării înregistrării candidaților desemnați de către Partidul Politic „ȘANSĂ”, în satele Cairaclia și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, în buletinele de vot, s-a regăsit câte un candidat independent la funcția de consilier.

În satul Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, concurentul electoral rămas în cursă a înaintat o listă de candidați de doar 5 pretendenți la funcția de consilier. Conform legislației în vigoare, consiliul local este legal constituit dacă sunt validate mandatele a cel puțin două treimi din numărul de consilieri stabiliți prin hotărârea organului electoral. Astfel, CEC a constatat imposibilitatea constituirii unei noi componențe a consiliilor locale în aceste localități și a decis desfășurarea alegerilor locale noi.

De asemenea, prin hotărârea nr. 1545/2023, CEC a stabilit organizarea, pe 3 martie 2024, a alegerilor parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia. În cadrul ședinței de astăzi, CEC a modificat data scrutinului și a decis că acesta se va desfășura pe 19 mai 2024, odată cu alegerile locale noi.

Potrivit CEC, alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local vor avea loc și în comuna Cealîc, raionul Taraclia.

sursa