Primarul general Ion Ceban se arată îngrijorat de incidența înaltă a infecției cu noul coronavirus. Edilul spune că specialiștii explică fenomenul prin contagiozitate sporită a virusului.

„Dar noi observăm relaxarea deplină, cunosc că toată lumea a obosit, dar mai putem face un efort ca să putem reuși.  Atenționez: nu avem locuri libere în spitale – nici paturi simple, nici paturi de reanimare, chiar dacă am activat la maximum toate spațiile și paturile posibile. Mai mult, medicii și asistentele medicale și-au cedat birourile pentru a disloca paturi suplimentare în spitalele municipale”, a declarat acesta.

Astfel, peste 80 de paturi au fost amenajate suplimentar în spitalele municipale Covid. Actualmente capacitatea totală de paturi Covid în spitalele municipale, inclusiv la Centrul Covid MoldExpo, este de peste 1400 – cca 50% din capacitatea totală de spitalizare la nivel naţional.

„Mulțumesc cadrelor medicale, care în pofida situației complicate în care activează, pun mai presus sănătatea oamenilor și nu confortul propriu. Vom identifica în continuare împreună cu MSMPS spaţii în instituţiile medicale strategice, pentru a suplini numărul de locuri pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus. Rog să conștientizăm că depinde de fiecare din noi dacă preluăm controlul asupra infecției sau nu, dacă ne infectăm sau nu. Instituțiile medicale din municipiu sunt pregătite pentru vaccinare, personalul este instruit, iar spațiile pentru imunizare pregătite”, a punctat Ceban.

Primarul spune că administrație locală din Chișinău, nu are competența și atribuțiile de precomandare și procurare de vaccin. „Cooperăm și vom coopera intens cu autoritățile centrale pentru disponibilitatea vaccinurilor pentru locuitorii municipiului, conform Planului Național de vaccinare anti-Covid-19”, spune edilul.