Primarul capitalei, Ion Ceban, s-a arătat nemulţumit de atitudinea Ministerului Finanțelor și a Parlamentului care potrivit lui, manifestă o abordare distructivă și exercită presiune asupra autorităților publice locale.

,,În prezent, se limitează foarte mult autonomia autorităților locale din Republica Moldova. Iată de ce, sunt pregătit ca împreună cu primarii celorlalte localități din țară să ieșim la protest, pentru a ne revendica drepturile. Ceea ce face astăzi autoritatea centrală este foarte distructiv și periculos pentru autoritățile publice locale din toată țara”, a scris edilul capitalei pe pagina sa de facebook.

Ion Ceban a  specificat că a adresat împreună cu toată conducerea autorităților publice locale un demers  către Parlament, cu solicitarea de a avea o întrevedere cu membrii Biroului permanent.

 ,,Dacă PAS a uitat, reamintesc că  aceștia au semnat un angajament, inclusiv  în ceea ce ține de intervenții foarte necesare, este vorba de impozitul persoanelor fizice, impozitul persoanelor juridice, transferurile direcționate municipiilor, orașelor, localităților din țară, depolitizarea fondurilor naționale, schimbarea mecanismului de salarizare – subiecte esențiale pentru autoritățile locale, pentru că în condițiile actuale, nu avem câmp de manevră. Nu venim în campanie electorală să spunem una și după care, înădușim autoritățile publice locale”, a menţionat primarul general.

Ion Ceban a concluzionat că solicitările lui şi a primarilor din Republica Moldova nu sunt pentru autorităţi, dar pentru cetățeni și dezvoltarea localităților.

Amintim că partidele politice care au acces în legislativ au semnat o declarație publică înaintată de CALM privind descentralizarea Autorităților Publice Locale. Pachetul de angajamente publice semnat de partidele parlamentare presupun:

📌- alocarea directă în bugetele locale a impozitului din venitul persoanelor juridice (IVPJ) colectate în teritoriul respectiv în volum de cel puțin 10% pentru bugetele mun. Chișinău și Bălți; cel puțin 15% pentru bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion; cel puțin 50% pentru bugetele orașelor și satelor (comunelor).

📌- creșterea defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice (IVPF) pentru orașe și municipii de la 50% la cel puțin 75%. 

📌- asigurarea dreptului APL la politici proprii de cadre și remunerare, inclusiv revizuirea sistemului de remunerare și stimulare în conformitate cu principiile autonomiei locale în vederea asigurării unor garanții și flexibilități suficiente pentru realizarea funcțiilor legale.

📌- impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a proprietății municipale/locale.

📌- depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective și crearea unui fond național de acoperire a contribuțiilor pentru proiecte mari de infrastructură câștigate de către APL.

📌- reducerea controlului administrativ, judiciar și politic asupra APL.