Prezența forțelor speciale occidentale în Ucraina face obiectul unor speculații discrete de mai bine de un an. Dar nu a fost niciodată confirmată, până acum.
Departamentul american al Apărării încă se confruntă cu consecințele uneia dintre cele mai mari scurgeri de materiale clasificate din ultimii ani, majoritatea legate de războiul din Ucraina.
Documentele, unele marcate „top secret”, prezintă o imagine detaliată a războiului, inclusiv detalii extrem de sensibile despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară împotriva forțelor rusești.
Un document a stârnit un interes larg.
Acesta spune că Marea Britanie se numără printre țările care au forțe speciale care operează în Ucraina. Potrivit documentului, datat 23 martie, Regatul Unit are cel mai mare contingent (50), urmat de Letonia (17), Franța (15), SUA (14) și Olanda (1).
Forțele speciale sunt formate din militari de elită instruiți pentru a efectua operațiuni militare cu risc ridicat.
Documentul nu precizează unde se află forțele sau ce fac acestea.
Este posibil ca numărul de personal să fie mic și, fără îndoială, va fluctua. Dar forțele speciale sunt, prin natura lor, foarte eficiente. Prezența lor în Ucraina va fi probabil valorificată de Moscova, care a susținut în ultimele luni că nu se confruntă doar cu Ucraina, ci și cu NATO.
Un „nivel grav de inexactitate”
Ministerul britanic al Apărării nu a făcut niciun comentariu, dar, într-un tweet de marți, a declarat că scurgerea de presupuse informații clasificate a demonstrat ceea ce a numit un „nivel grav de inexactitate”.
„Cititorii ar trebui să fie prudenți în a lua ca atare acuzațiile care au potențialul de a răspândi dezinformări”, a spus acesta.
Nu a dat detalii și nici nu a sugerat la ce documente specifice se referea. Cu toate acestea, oficiali ai Pentagonului sunt citați spunând că documentele sunt reale.
Unul dintre documente, care detalia numărul de victime suferite în Ucraina de ambele părți, părea într-adevăr să fi fost falsificat.
Forțele speciale britanice sunt alcătuite din mai multe unități militare de elită cu domenii distincte de expertiză și sunt considerate a fi printre cele mai capabile din lume.
Guvernul britanic are o politică de a nu face comentarii cu privire la forțele sale speciale, spre deosebire de alte țări, inclusiv SUA.
Marea Britanie a susținut Ucraina și este al doilea cel mai mare donator, după SUA, de ajutor militar pentru Kiev, scrie msn care citează BBC.