Memorandum de înțelegere între Primăria Chișinău și Asociația Națională a companiilor din domeniul TIC, privind dezvoltarea sistemului de digitalizare a serviciilor publice și dezvoltarea soluțiilor de Smart City. Potrivit edilului general al capitalei, Primăria municipiului Chișinău a stabilit ca prioritate îmbunătățirea abilităților TIC și utilizarea acestui domeniu în dezvoltarea conceptului de Smart City. 

Scopul principal este de a spori calitatea vieții cetățenilor prin implementarea tehnologiilor inteligente.

Contribuția planificată este: 

• Colaborarea cu companiile TIC în dezvoltarea conceptului de Smart City 

• Elaborarea unei strategii de implementare și dezvoltare a conceptului

• Realizarea activităților comune în dezvoltarea soluțiilor • Colaborarea prin expertiza sectorului privat la elaborarea conceptului 

• Colaborarea la organizarea evenimentelor publice direcționate spre dezvoltarea conceptului de Smart City, cum ar fi pe subiectele de transport, producerea energii electrice, termoficare, iluminare 

• Colaborarea la proiecte de educație în domeniul IT care vor fi încadrate în învățământul primar și secundar din mun. Chișinău.

Ion Ceban spune că acum, unii privesc acest lucru cu neîncredere, „dar noi vom merge înainte. Alte capitale au reușit și noi vom reuși, mai ales că avem un potențial enorm în acest domeniu. Păcat să nu valorificăm și să nu aplicăm la proiecte și să atragem specialiștii buni de care dispunem. Păcat că acest lucru nu a fost făcut mai devreme”. 

Reprezentanții Asociației Naționale a companiilor TIC au subliniat că este pentru prima data când văd că Primăria abordează atât de serios domeniul digitalizării. „Noi am văzut concepția lor, ce vor ei să facă. Eu cred ca acest lucru trebuie făcut împreună. Putem face multe pentru Chișinău să trăim într-un oraș inteligent”, a menționat președinte le ATIC Veaceslav Cunev.

Smart City încorporează tehnologii de informare și comunicare pentru a îmbunătăți calitatea și performanța serviciilor urbane, cum ar fi transportul public și utilitățile, pentru a optimiza consumul de resurse și reduce costurile publice.