Cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate în cazul păcurii îngropate la Termoelectrica. Declarațiile au fost făcute astăzi, 15 august, de către directorul general interimar al SA Termoelectrica, Iurie Rozlovan. Acesta susține că a fost finalizată o anchetă din cadrul întreprinderii care a arătat că păcura procurată în ultimii doi ani este conformă.

În cadrul unei conferințe de presă, Rozlovan a declarat că a făcut cunoștință cu datele unei anchete din cadrul SA Termoelectrica, transmite newsmaker.md. 

Acesta a menționat că, din păcate, unii factorii responsabili au dat declarații controversate. Prin urmare, persoanele responsabile urmează a fi sancționate. 

Întrebat despre cine este vorba, directorul general interimar a spus: „Toți, în afară de directorul tehnic actual. Deci directorul tehnic adjunct, șef-serviciu gospodărie și ceilalți care erau șefi de tură au declarat că pe 08.11.22, inclusiv directorul tehnic, inclusiv și ei, au fost la fața locului ca să vadă ce s-a întâmplat. Directorul tehnic a declarat că nu a fost. Atunci eu fac concluzia că cineva minte”.

De asemenea, șeful întreprinderii a mai spus că în presă s-a invocat „precum că era păcură necalitativă”.

„Deci toată documentația din întreprindere am scos-o din contabilitate, am pus-o la mine pe masă. Am lucrat cu colegii și vreau să vă spun că neajunsuri pe partea contabilă de evidență a materialului respectiv cu combustibil de rezervă eu nu am depistat. Deci, păcura care a intrat, care a fost arsă, totul este conform contabilizării”, a menționat el.

Totodată, Rozlovan a adăugat că păcura procurată în ultimii doi ani, conform caietului de sarcini și materialelor prezentate, în documente este conformă. 

„Dacă au fost cumva documente trucate, deja trebuie să lucreze alte organe competente”, a precizat el.

Șeful întreprinderii a spus că urmează a fi sancționate „cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere”. 

La fel, acesta a adăugat că „a auzit că procuratura s-a autosesizat”, însă el personal încă nu a discutat cu nimeni pe această temă. 

Amintim că, la data de 26 iulie, directorul interimar al S.A. Termoelectrica, Vasile Leu, ar fi demisionat. Asta după ce, în cadrul ședinței din 26 iulie, Dorin Recean a cerut să fie demiși responsabilii din cadrul Termoelectrica, în urma scandalului cu păcura îngropată.

Recean a cerut aceste demisii după ce Renato Usatîi a publicat imagini cum un tractor îngroapă păcură pe un teren. 

Atunci, Termoelectrica a anunțat că imaginile sunt din anul 2015, iar după ce au fost făcute publice în 2023, instituția a decis să deschidă o anchetă internă pe acest caz.