Dușmanii inamicilor sunt prieteni celebri în Orientul Mijlociu – cu excepția cazului Qatar, care a reușit să țină lumea să ghicească făcându-i pe toți vecinii săi cei mai fideli inamici, notează Politico.
Evaluarea adevăratelor loialități ale Qatarului a fost mult timp un joc de societate în regiunea volatilă, dar în urma zilei de 7 octombrie, SUA, Europa și Israelul ar putea termina de jucat.
Oare Qatar, care este cel mai mare susținător financiar al Hamas și care a oferit refugiu mai multor lideri miliardari ai Hamas în hoteluri de lux, nu știa cu adevărat nimic despre planurile de a ataca Israelul?
În timp ce o mare parte a discuțiilor publice din jurul datei de 7 octombrie s-a concentrat pe potențiala implicare a aliatului Hamas Iran, întrebarea despre ce știa Qatarul și când știa că a fost la fel de urgentă pentru liderii occidentali care au tratat emiratul ca pe un partener de încredere.
Talentul Qatarului de a juca toate părțile a permis micului regat de 2,6 milioane din Golful Persic să se stabilească drept mediator de ultimă instanță pentru Occident în regiune, rol pe care îl joacă și în eforturile continue de a câștiga eliberarea israelianului. ostatici detinuti de Hamas.
Într-o serie de conversații cu POLITICO din ultimele săptămâni, oficialii serviciilor secrete occidentale, care au vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității problemei, au spus că, deși nu au dovezi concrete, există indicii că emiratul ar fi știut mai multe despre luna octombrie. 7 atac decât a lăsat.
„Încă ne uităm la asta”, a spus un oficial de rang înalt al unei mari puteri europene, la POLITICO, când a fost întrebat dacă țara sa credea că Qatarul avea cunoștințe anticipate despre atac, adăugând că, deși era „fum”, nu era nicio armă fumegândă.
Qatar a refuzat să comenteze înregistrarea acestui articol.
Cine a avut de câștigat
Când vine vorba de întrebarea cine a avut de câștigat din atacul din 7 octombrie, analiștii occidentali își întorc inevitabil privirea către Doha.
Motivația principală pe care Qatarul ar fi trebuit să rămână tăcut dacă ar fi aflat atacul, au spus oficialii serviciilor de informații, a fost interesul său de a deraia discuțiile dintre Israel și Arabia Saudită, un rival regional, cu privire la normalizarea relațiilor.
Un acord între cele mai mari două economii din regiune ar fi putut deschide ușa unei cooperări strategice într-o serie de domenii, inclusiv gazul natural, sângele vital al Qatarului. Având în vedere accesul direct al Israelului la piețele mediteraneene și europene, orice colaborare energetică cu Arabia Saudită ar schimba jocul.
Un astfel de acord, de exemplu, ar putea deschide calea pentru o conductă care se întinde din India până în Israel, prin Arabia Saudită, în cadrul unui proiect ambițios propus de marile puteri la summitul G20 din septembrie, cunoscut sub numele de Coridorul Economic India-Orientul Mijlociu-Europa sau IMEC. . O țară absentă în mod deosebit de pe lista semnatarilor IMEC: Qatar.
Indignarea asupra bombardamentelor Israelului asupra Gaza în lumea arabă, inclusiv în Arabia Saudită, sugerează că dialogul nu se va relua prea curând | Yahya Hassouna/AFP prin Getty Images
„Este în interesul Qatarului să pună obstacole în calea procesului de normalizare dintre Arabia Saudită și Israel”, a spus unul dintre oficiali. „Orice reamenajare a echilibrului de putere va submina poziția Qatarului de cel mai important jucător diplomatic care poate face totul”.
În cele din urmă, consecințele din 7 octombrie au zguduit discuțiile israelo-arabiate. Indignarea profundă față de bombardamentele Israelului asupra Gaza în lumea arabă, inclusiv în Arabia Saudită, sugerează că dialogul nu se va relua prea curând.
‘Rol critic’
Prin valorificarea geografiei și a bogăției sale vaste, Qatarul a construit o rețea formidabilă de colegi de pat improbabili, care se întinde de la Washington la Moscova, Berlin, Ierusalim și chiar Teheran.
Prevederea politicii externe flexibile a Qatarului a fost pe deplin afișată începând cu 7 octombrie, deoarece emiratul și-a dat dovadă de o ușurință remarcabilă în a-și jongla cu rolurile de binefăcător de încredere și prieten al Hamas, gazdă a celei mai mari baze militare americane din regiune și o cheie în spate. -scenele partener cu Israel. Qatarul a devenit un partener din ce în ce mai important și pentru Europa, în special pentru Germania, care a apelat la țară ca furnizor de gaze pentru a ajuta la compensarea pierderii livrărilor din Rusia.
Secretul Qatarului pentru îndeplinirea acestor roluri aparent contradictorii este rezultatul unui efort de zeci de ani de a deveni un partener indispensabil pentru toate părțile ecuației Orientului Mijlociu. Acest lucru este valabil mai ales pentru SUA, care, în ciuda moștenirii sale tulburi de a îmbrățișa lideri autocrați din regiune, de la șahul Iranului la Saddam Hussein din Irak, l-au făcut pe emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, noul său cel mai bun prieten.
În urmă cu doi ani, președintele american Joe Biden a desemnat chiar și Qatarul drept „aliat major non-NATO”, alăturându-se celor ca Australia și Noua Zeelandă pe o listă exclusivă de doar 18 națiuni. Statele Unite au apelat anul trecut la Qatar pentru sarcina delicată de a gestiona controversatul transfer de 6 miliarde de dolari către Iran din Coreea de Sud în schimbul eliberării mai multor ostatici americani ținuți de Teheran.
Cu toate acestea, cea mai mare lovitură strategică a Qatarului este că liderii săi au reușit să facă dependenți de ei jucători internaționali cheie fără ca aceștia să-și dea seama, fie ca mediator, furnizor de energie, centru financiar sau toți trei.
Întrebarea este în ce scop.
Rolul unic al Qatarului a făcut din emirat o alegere naturală de a acționa ca intermediar pentru negocierile privind ostaticii dintre Hamas și Israel – pentru care a câștigat laude puternice din partea SUA.
„Suntem profund recunoscători”, i-a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken prim-ministrului Qatar Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani în timpul unei vizite la Doha săptămâna aceasta, „pentru conducerea dumneavoastră continuă în acest efort, pentru munca neobosită v-ați angajat și asta continuă, să încercați să eliberați ostaticii rămași.”
Spionii ca noi
În ciuda laudelor publice, în culise, oficialii occidentali spun că Qatar a avut probleme în a răspunde la întrebările cheie legate de 7 octombrie.
Unul dintre motivele pentru care oficialii de informații occidentali au spus că se îndoiesc de afirmația Qatarului de ignoranță cu privire la atacuri este că agenția de securitate a țării monitorizează fiecare mișcare a liderilor Hamas care locuiesc în țară, inclusiv Ismail Haniyeh, șeful de facto al grupului. Atât el, cât și alți oficiali de top din Qatar continuă să se bucure de refugiu la Doha în poala luxului.
Acestea fiind spuse, presupusele minți ale zilei de 7 octombrie, inclusiv Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, nu au sediul în Qatar.
Mai mult, o istorie de tensiuni între Sinwar și Haniyeh ridică posibilitatea ca liderul Gaza să-și țină în întuneric compatrioții din Qatar, potrivit unuia dintre oficialii serviciilor de informații care au vorbit cu POLITICO.
Întrebările cu privire la rolul pe care l-a jucat Qatar pe 7 octombrie sunt și mai complicate de faptul că Israelul a încurajat ani de zile emiratul să sprijine Gaza cu asistență umanitară.
Într-adevăr, premierul israelian Benjamin Netanyahu a permis ca ajutorul să circule – inclusiv în valize pline cu numerar – chiar și după ce a primit informații detaliate că Hamas plănuia un atac.
Înalți oficiali ai serviciilor de informații israeliene au ignorat aceste avertismente pentru că nu credeau că Hamas are capacitatea de a lansa un atac atât de ambițios.
Între timp, asistența Qatarului (estimată la aproximativ 2 miliarde de dolari din 2007) a asigurat că Hamas rămâne o forță politică viabilă care ar putea menține Gaza în funcțiune.
De când Hamas a preluat controlul asupra Gazei în 2007, Qatar a finanțat construcția de orice, de la moschei la drumuri și case, oferind în același timp bani pentru alimentarea principalei centrale electrice din Gaza și plătind salariile funcționarilor publici.
Unul dintre cele mai importante proiecte ale Qatarului a fost Orașul Hamad, un complex de peste 2.000 de apartamente în sudul Gazei, finalizat în 2016. Numit după fostul emir al Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa Al-Thani, care a pus și piatra de temelie, construcția a fost distrusă în un atac aerian israelian în decembrie.
Oficialii israelieni au bănuit de multă vreme că Hamas folosea cimentul din Qatar, precum și banii săi, pentru a construi un sistem elaborat de tuneluri sub Gaza, un pilon al infrastructurii teroriste a grupului.
În ciuda acestor preocupări, conducerea Israelului nu a făcut nimic pentru a o opri. Asta pentru că linia financiară a Qatarului către Gaza a fost esențială pentru strategia lui Netanyahu de a diviza și a cuceri palestinienii. Avivând rivalitatea dintre Autoritatea Palestiniană din Cisiordania și Hamas din Gaza, Netanyahu credea că Israelul ar putea pune o soluție cu două state pe o perioadă nedeterminată.