Astăzi, 5 octombrie, Procuratura Anticorupție (PA) a organizat un briefing de presă pentru a dezvălui o nouă formă de spălare a banilor orchestrată de membrii unei grupări criminale, având drept scop finanțarea partidelor politice. Organele legii au desfășurat marți, 4 octombrie, peste 70 de percheziții penale în diverse localități din Republica Moldova, prelevând probe privind primirea și acceptarea banilor de către cetățeni pentru a favoriza anumite partide politice.

Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului General al Poliţiei, a informat că în data de 4 octombrie s-au desfășurat peste 70 de percheziții penale în Republica Moldova, rezultând în prelevarea de probe referitoare la primirea și acceptarea banilor de către cetățeni în scopul susținerii unor formațiuni politice specifice. Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, a dezvăluit că trei cetățeni străini au încercat să introducă peste 1 975 de carduri bancare pe teritoriul țării, având drept scop finanțarea anumitor aspecte politice. Acest demers a fost prevenit, iar cardurile erau destinate unor membri ai unui partid politic implicați în scrutinul electoral.

Cernăuțeanu a adăugat că toți cei implicați aveau astfel de carduri, telefoane mobile și tablete, utilizând o aplicație specială pentru operațiuni financiare. Cetățeanul moldovean responsabil de această aplicație participa la ședințele partidului, gestionând instalarea și funcționarea acesteia. Autoritățile îndeamnă posesorii de astfel de carduri să le predea benevol pentru a evita probleme ulterioare legate de investigații privind spălarea de bani.

În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri care evidențiază implicarea unei persoane în acțiuni spontane și proteste, indicând sumele destinate participării. Pe aceste înscrisuri se regăseau nume de viitori candidați la alegerile din această toamnă, alături de sumele alocate pentru procurarea articolelor vestimentare.

Veronica Dragalin, șefa PA, a subliniat că aceste infracțiuni afectează procesul democratic al participării în alegeri libere și legale, iar mai multe dosare penale au fost deschise în acest sens pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Dragalin a menționat că mai multe partide politice sunt implicate în aceste acțiuni, având în comun legătura cu Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional.