După anunțarea rezultatelor preliminare au ieșit cu declarații publice și candidații care au obținut scoruri modeste. Unii dintre ei au spus că lupta politică abia începe, în perspectiva parlamentarelor de anul viitor, iar referendumul constituțional a divizat societatea.

Fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah, care a candidat independent, crede că alegerile ar fi fost fraudate. Chiar și așa, ea se declară mulțumită de scorul pe care l-a obținut.

„Dacă nu erau presiunile din campania electorală, dacă nu se fraudau alegerile chiar în ziua scrutinului, rezultatul meu ar fi fost mult mai mare”, a spus Irina Vlah.

A acuzat nereguli în timpul campaniei electorale în ziua alegerilor și fostul procuror Victoria Furtună, care a candidat independent. Ea a subliniat că voturile cetățenilor înseamnă încredere și că ulterior își va anunța pașii în politică.

Fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, la fel candidat independent, a menționat că referendumul ar fi eșecul guvernării și a spus că își va susține, în continuare, ideile și valorile în care crede.

„Voi lupta și în continuare cu toată dedicarea pentru a elibera țara. Am scopul ca Republica Moldova să devină o țară europeană”, a precizat Andrei Năstase.

Aceste alegeri nu au fost nici libere și nici corecte, iar rezultatul referendumului este o consecință a ingerinței Kremlinului. De această părere este candidatul Blocului „Împreună”, Octavian Țîcu.

„Acțiunea subversivă a Moscovei împotriva Republicii Moldova, care prin sume uriașe a cumpărat fidelitatea votanților care îl susțin pe Putin, dar și rezultatele acestui referendum”, a adăugat Octavian Țîcu.

Alegerile au arătat cât de divizată este societatea, a comentat fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, candidatul independent care a luat cele mai puține voturi. El s-a arătat optimist și a anunțat că lupta continuă și că se pregătește pentru parlamentarele de anul viitor.

Candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, și-a îndemnat susținătorii să voteze rațional în turul doi, precizând că nu în favoarea actualei guvernări.

Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani. 

Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 656.354 de alegători sau echivalentul a 42,45% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 401.726 de cetățeni, ceea ce constituie 25,28% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 254.628 de voturi.

În ceea ce privește rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,46% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,54% au răspuns „Nu”.

Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale. 

„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC. 

sursa