Congresul Autorităților Locale din Moldova a emis o declarație prin care condamnă deciziile arbitrare, confuze și stranii ale organelor electorale în cazul tentativelor de invalidare a alegerilor primarului din comuna Bubuieci, mun. Chișinău.
„CALM, cu regret, continuă să ateste cazuri privind decizii arbitrare, contradictorii și ilegale ale organelor electorale privind „infirmarea legalității alegerilor pentru funcția de primar al com. Bubuieci, mun, Chișinău” pe motivul că cică candidatul, care deja a câștigat alegerile (!?), nu are nivelul de studii necesare, deși candidatul a fost admis în campania electorală și nu au apărut careva întrebări (!?). În prezent când există voința alegătorului, aceasta iarăși se contrapune unor acte administrative cu caracter imprevizibil și chiar abuzive”, a scris primarul general Ion Ceban pe rețelele sociale, cu referire la declarația CALM.
Potrivit declarației, CALM reiterează că alesul local a fost deja admiși la alegeri, obținând deja mandatul cetățeanului ca deținător al suveranității și puterii de stat. Respectiv, controlul legalității și, în rezultat, validarea mandatului alesului local trebuie să aibă ca scop dacă a fost sau nu viciată voința alegătorilor ca bază a democrației locale. În caz contrar, decizia organului electoral încalcă principiile constituționale fundamentale sau chiar contravine voinței cetățeanului.
În acest context, CALM a venit cu mai multe solicitări către autoritatea electorală.
„Atragem atenția la poziția „stranie” și chiar confuză a organelor electorale, în pofida faptului că acest caz sau diferite aspecte ale acestuia se află în curs de examinare în instanța de judecată. CALM reiterează că instanțele de judecată ar trebui să dea o apreciere corectă a acestor cazuri și cere intervenția autorităților competente ale statului din domeniul electoral și legislativ prin stoparea acțiunilor abuzive ale organelor electorale de circumscripție respective prin implicarea CEC și autorităților publice competente, prin decizia cărora aleșii locali respectivi au fost admiși în cursa electorală. Anularea actelor prin care au fost invalidate alegerile sau mandatele primarilor, admiși în alegerile locale și respectarea voinței colectivităților locale și drepturilor loc constituționale. Modificarea cadrului legal în sensul revenirii competenței de constatare a legalității alegerilor locale și validarea mandatelor aleșilor locali de către un actor profesionist și neutru care la moment este instanța de judecată”, se mai arată în textul final al declarației semnată de directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.