Socialiștii vin cu inițiativa legislativă de a institui amnistierea fiscală pentru amenzile și penalitățile stabilite de Inspectoratul Fiscal agenților economici până la data de 31 decembrie 2022. Proiectul a fost prezentat de deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe.
”În cazul în care, agentul economic, până la data de 31 martie, nu are nicio restanță la debitele impozitelor pe care trebuie să le achite bugetului de stat, să-i fie anulate 100% din penalitate și 50% din amendă”, a explicat autorul.
De asemenea, pentru a stimula achitarea impozitelor de către agenții economici se propune ca până la 31 iulie să le fie anulate 80% din penalități sau 40% din sancțiunea financiară. Totodată, în cazul în care agentul economic achită impozitele până la 31 octombrie, să le fie amnistiate 50% din penalitate sau 25% din amendă.
”În ianuarie, bugetul a încasat 5,9 miliarde de lei, dacă să comparăm cu ianuarie trecut suma este cu 0,8 miliarde mai mare. Dacă vorbim de cheltuieli, au fost cheltuite 6 miliarde, cu 800 de milioane mai mult ca anul trecut. Este clar că bugetul se suplimentează din contul creșterii prețurilor, crizei energetice. În cazul dat, statul trebuie să vină cu măsuri stimulatorii pentru cetățean și mediul de afaceri. Ce înseamnă amnistierea fiscală în cifre, dacă în 2020, când a fost aplicat moratoriu până în iunie, suma amenzilor achitate în buget a fost de 264 de milioane. În 2021, suma amenzilor este de 362 de milioane de lei, adică se propune ca această sumă să fie orientată indirect în activitatea economică a domeniului de afaceri și în folosul cetățeanului, care astăzi este silit să plătească la timp factura pentru gaz, pentru produsele de primă necesitate. Vedem că se preconizează și majorarea prețului la electricitate. Statul ar trebui să vină cu o măsură de compensare a acestor cheltuieli”, a spus Burduja.
Deputatul a menționat că, anul trecut, au fost lichidate peste 2800 de entități economice, dar cifra nu este clară ținând cont de situația agenților economici din domeniul HoReCa.
”Această amnistiere fiscală ar trebui să fie susținută și votată inclusiv de majoritatea parlamentară pentru că anul acesta în bugetul de stat, Ministerul Finanțelor a prevăzut suma din amenzi și penalități de 306 milioane de lei. Care este problema ca aceste surse să fie acordate indirect cetățeanului și mediului de afaceri”, a declarat deputatul.