Salariul minim în Moldova nu este suficient pentru a acoperi necesitățile minime ale unei persoane, mai ales în cazul în care aceasta are la întreţinere alţi membri de familie. Constatarea se conține în Raportul cu privire la respectarea drepturilor omului în 2021, prezentat, miercuri, 11 mai, la Comisia parlamentară a drepturilor omului și relații interetnice de Avocatul Poporului, Ceslav Panico.
Potrivit ombudsmanului, deşi se constată o tendinţă pozitivă de creştere a salariului, valoarea acestuia este destul de joasă şi insuficientă pentru a garanta un trai decent salariaţilor care beneficiază de un salariu minim atât din sectorul bugetar, cât şi din cel real.
”Puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut, din cauza majorării preţurilor la produsele alimentare şi mărfurile de consum şi tarifelor la resursele energetice şi pentru serviciile comunale. Iar mecanismul de indexare a salariului minim pe economie, bazat pe creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum, nu asigură o corelare a creşterii salariului minim cu costul vieţii”, constată Avocatul Poporului.
În aceste condiţii, ombudsmanul susține este necesar ca statul să revizuie de urgenţă valoarea minimului de existenţă, astfel încât să ţină cont de necesităţile reale ale unei persoane sau familii, de preţurile la produse, mărfuri şi servicii, tarifele reale ajustate, dar şi a structurii minimului de existenţă.