Autoritățile publice locale solicită Guvernului să se implice prin fapte și nu declarativ în gestionarea crizei refugiaților ucraineni. Președinții raioanelor Ștefan Vodă și Cahul au declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă la Parlament, că teritoriile așteaptă de la puterea centrală ajutor concret și pe măsura implicării în gestionarea fluxului de refugiați.
Președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, a declarat că până la moment niciun bănuți din banii publici nu au fost cheltuiți pentru susținerea refugiaților. Cenușă a menționat că raionul Cahul s-a implicat în procesul de gestionarea a fluxului de refugiați chiar din data de 24 februarie, iar toate cheltuielile suportate pentru întreținerea centrelor de plasament au venit doar din partea agenților economici și cetățenilor.
Alesul local a menționat că sursele financiare pe care Comisia pentru Situații Excepționale a decis să le aloce, săptămâna trecută, administrațiilor publice locale de nivelul II sunt insuficiente, iar criteriile de repartizare a banilor nu sunt clare. Astfel, deși în raionul Cahul deja s-au cheltuit 3,2 milioane de lei, Guvernul a decis să aloce în acest raion doar 577 de mii de lei.
”Am primit până la moment doar 577 de mii de lei pentru 260 de locuri. Nu este clar, care este formula de repartizare a acestor mijloace. Nu vreau să supăr colegii din alte raioane, dar bunăoară în Ungheni au primit 288 de mii de lei pentru 70 de locuri, UTA Găgăuzia pentru 160 de locuri au primit peste un milion de lei. Nu înțelegem, am solicitat colegilor de la Direcția finanțe să vină cu o explicație, să ia legătura cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, dar până astăzi nu avem o claritate la acest capitol”, a spus Cenușă.
Președintele raionului Cahul a declarat că nu este clar nici cum statul va susține familiile din localitățile raionului care au adăpostit refugiații ucraineni. În prezent, 676 de refugiați locuiesc în familiile din satele raionului, iar acestea solicită ajutor de la stat, în primul rând, pentru produsele alimentare de primă necesitate.
Aceiași situație se înregistrează și în raionul Ștefan Vodă. Președintele raionului, Vasile Maxim, a declarat că prin punctul de trecere de la Palanca trec zeci de mii de refugiați. Cu suportul cetățenilor, administrația locală a amenajat din prima zi centre de plasament, prin care trec mii de ucraineni.
”Zeci de tone de ajutoare umanitare s-a acumulat de la populație pentru a menține centrul de la Palanca. Prin localitățile raionului au trecut și au dormit măcar o noapte peste 6 mii de refugiați. La moment în raion sunt în jur de 1600 de refugiați, dintre ei 52 în centrul de la Popeasca. Pentru necesitățile de întreținere a acestui centru am venit cu un demers către Guvern să ne aloce în jur de 400 de mii pentru salarizarea angajaților, produse alimentare, cum ar fi pâinea și unele servicii. Pentru energia electrică cheltuită, gaze naturale, apă, nu ni s-a alocat niciun bănuț până la moment. Sunt alocate doar 331 de mii, care vor acoperi cheltuielile pentru salarizare și unele servicii și produse alimentare”, a spus alesul local.
Președinții raioanelor au adus mulțumiri cetățenilor, agenților economici și angajaților forțelor de ordine din teritoriu care s-au angajat plenar în procesul de susținere a refugiaților ucraineni.