Armata ucraineană spune că incidentul în care militarii ruși par a executa doi militari ucraineni care s-au predat este o crimă de război.

Imaginile filmate cu drona ale incidentului au apărut pe rețelele de socializare pe 2 decembrie și arată doi soldați ucraineni aparent neînarmați care își părăsesc adăpostul cu mâinile sus, se culcă la pământ și apoi sunt împușcați de militari ruși.

Presupusa execuție ar fi avut loc în apropiere de satul Stepove, care se află la câțiva kilometri de orașul Avdiivka din estul Ucrainei, unde au loc lupte grele între forțele ruse și ucrainene.

RFE/RL nu a reușit să confirme din surse independente autenticitatea videoclipului, data sau locul aparentei execuții.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, a scris pe Telegram că imaginile filmate cu drona și apărute pe paginile de socializare și în presă „descriu uciderea a doi prizonieri de război ucraineni”. „Toate dovezile vor fi predate instituțiilor internaționale responsabile care se ocupă de crimele de război”, a declarat Ștupun.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, scria și el pe Telegram, pe 2 decembrie, că din înregistrarea video se vede că soldații ucraineni erau dezarmați, cu mâinile ridicate și că, în mod clar, nu reprezentau nicio amenințare. „Executarea celor care se predau este o crimă de război”, scrie Lubineț.
El a declarat că va raporta incidentul Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite.

„Federația Rusă trebuie să fie pedepsită pentru fiecare astfel de caz de execuție a soldaților ucraineni care se predau”, a declarat Lubineț, adăugând că presupusul incident nu este primul în care prizonieri de război ucraineni au fost uciși de forțele rusești.

Rusia a fost acuzată de multe țări pentru comiterea de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina, inclusiv de atacarea civililor și a infrastructurii civile, de deportarea și răpirea copiilor și civililor, de utilizarea de muniții cu dispersie și de torturarea prizonierilor de război ucraineni.

În vară s-a înființat la Haga o secție specială a Curții Penale Internaționale pentru a investiga și a aduna probe pentru orice proces viitor referitor la crimele de război ale armatei ruse în Ucraina.

„Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă ca să-i tragem la răspundere pe Putin și pe acoliții săi”, declara Ursula von der Leyen la deschiderea acestui Centru Internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune (ICPA). Centrul se află în sediul agenției de justiție Eurojust a UE și include procurori din Ucraina, UE, Statele Unite și Curtea Penală Internațională (CPI), care se află, de asemenea, la Haga.

Rusia neagă că ar fi comis crime de război în Ucraina. Cu toate acestea, CPI a emis mandate internaționale de arestare pe numele lui Putin, suspectat de crime de război, inclusiv de presupusa deportare a copiilor din Ucraina în Rusia. Noul centru judiciar încearcă să acopere unele lacune din jurisdicția CPI, care nu permite urmărirea penală a crimelor de agresiune – o acuzație-cheie adusă Kremlinului în atacul său neprovocat din februarie 2022 asupra Ucrainei.

sursa