Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat procedura de control privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către judecătorul Curții Constituționale, Domnica Manole. Verificarea a fost pornită în baza unei sesizări depuse anterior de deputatul PSRM, Grigore Novac.
Parlamentarul a publicat pe pagina sa de Facebook scrisoarea oficială prin care ANI îl anunță că a dat curs solicitării în care Novac anunța instituția că Manole, fiind la Curtea Constituțională, a participat la luarea unor decizii în interes personal.
”Mai exact, este vorba de situația când Domnica Manole, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, a participat și a luat decizia într-un subiect care o viza pe ea personal. La 27 aprilie 2021, pe rolul Curții Constituționale s-a aflat soluționarea sesizărilor referitoare la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unor judecători ai Curții Constituționale, precum și controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.
Or, actele contestate au vizat în mod direct președintele Curții Constituționale – Domnica Manole. Prin urmare, Domnica Manole a participat la examinarea acestora, adoptând decizii având interes personal ce a influențat exercitarea imparțială şi obiectivă a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce îi revin potrivit legii”, a scris deputatul.
Parlamentarul și-a exprimat speranța că adevărul și legea vor triumfa, iar Domnica Manole va răspunde în fața legii pentru această încălcare.
Nu este prima dată când integritatea judecătorului Domnica Manole este pusă la dubii. După ce în 2012 s-a aflat că aceasta deține un parc de automobile, format din 11 mașini, presa a făcut un șir de investigații despre averea magistratului. Ziarul de Gardă a scris cele mai multe automobile erau de model DACIA și au fost date în chirie unei firme de taxi. Atunci, Comisia Națională de Integritate a pornit o anchetă și a constatat că magistratul a ascuns un garaj, venituri din vânzarea a două automobile, două conturi bancare și două firme ale soțului.
Domnica Manole a fost subiect de investigații și pentru deciziile pe care le-a pronunțat în calitate de judecător. Potrivit Ziarului de Gardă, Domnica Manole figurează în două cauze penale pierdute de Republica Moldova la CtEDO. Este vorba de dosarele „Avram și alții c. Moldovei” și „Hyde Park şi alții contra Moldovei”. În urma acestor condamnări, Guvernul a fost obligat să achite despăgubiri de peste 50 de mii de euro din bugetul de stat.
Numele magistratului figurează și într-un proces penal, instrumentat în 2015 de Procuratura Anticorupție. Și anume, Domnica Manole a fost printre judecătorii care au examinat dosarul „Chiriac împotriva Vinis-NLG” și care au fost bănuiți că ar fi acceptat un apel tardiv depus de agentul economic, trimițând dosarul la reexaminare. Din acest motiv, Andrei Chiriac a depus cerere la CtEDO. Ulterior, printr-o decizie a CSJ, statul i-a transferat acestuia 787 mii de lei, recunoscând, practic, că i-au fost încălcate drepturile.
În 2014, numele Domnicăi Manole apare și într-un material al Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației, magistratul a emis o hotărâre în favoarea unei companii de construcții care a obținut un teren de construcții de la autoritățile locale pentru bani de nimic.