Inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat 20 de controale de stat asupra activității de întreprinzător în domeniul farmaceutic veterinar, în primele trei luni ale anului.

Astfel, au fost constatate mai multe neconformități care contravin normelor legislative și cerințelor privind dotarea și exploatarea unităților autorizate pentru deținerea și eliberarea medicamentelor de uz veterinar.

Printre acestea se numără:

– Achiziționarea, păstrarea și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare;

– Desfășurarea activității farmaceutice veterinare în locuri neautorizate și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar în unități de comercializare a hranei pentru animale (magazine zoo);

– Comercializarea medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare de alte persoane decât medicul veterinar;

– Eliberarea medicamentelor de uz veterinar fără prescripții de la medicul veterinar;

– Deținerea și comercializarea în farmacii veterinare a medicamentelor de uz veterinar imunologice (vaccinuri).

Inspectorii ANSA au aplicat prescripții și au întocmit planuri de remediere. Totodată, pentru încălcările grave au fost aplicate amenzi în sumă totală de 60 de mii de lei.

În context, ANSA atenționează că „desfășurarea activităților farmaceutice veterinare în locuri neautorizate se consideră o încălcare gravă a normelor sanitar-veterinare. La fel, distribuirea și comercializarea medicamentelor de uz veterinar, neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar, generează riscuri majore pentru sănătatea oamenilor și a animalelor”.

ANSA îndeamnă deținătorii de animale, medicii veterinari și farmaciile veterinare să se abțină de la achiziționarea medicamentelor de uz veterinar neînregistrate, iar în caz de deținere a acestora, să le returneze urgent distribuitorilor.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează 241 de farmacii veterinare autorizate.

sursa