Guvernul nu este gata să ajute agricultorii în situația de criză amplificată de majorările excesive la carburanți. Părerea a fost expusă de directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco, în cadrul unor dezbateri organizate de IDIS Viitroul.

În opinia lui Mârzenco, toate promisiunile guvernanților nu fac decât să tagă de timp, pe care agricultorii nu-l mai au, deoarece ei trebuie să înceapă lucrările de primăvară.

”Am simțit din aceea cum vorbește ministrul, cum vorbesc ambalat și pe departe cei care iau cuvântul din Guvern, că pregătesc pachet și nu știu ce, dar ei nici pe departe nu sunt gata ca să compenseze total accizele și TVA la procurările de motorină”, a declarat Mârzenco.

Agricultorii au solicitat de la Guvern compensarea accizelor la procurarea motorinei și până la 50% din costul îngrășămintelor, dar și a semințelor. Aceștia au atenționat guvernanții că, majorările din ultima perioadă îi pun în situația să reducă suprafețele terenurilor agricole.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a dat asigurări că Guvernul va elabora un mecanism de compensare pentru agricultori, dar nu a precizat cât acesta va fi pus în practică.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a menționat că Guvernul nu poate reduce accizele sau TVA-ul, pentru că aceasta automat ar însemna reducerea cheltuielilor pentru alte programe prevăzute în buget.

Amintim, deputații PSRM au înregistrat, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizelor la motorină pentru producătorii agricoli.