Agricultorii din Moldova și-au anunțat susținerea pentru Igor Dodon la funcția de președinte al Republicii Moldova. Producătorii au declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că Igor Dodon este unicul președinte care a înțeles că într-o țară agrară statul trebuie să le acorde fermierilor o atenție deosebită.
Producătorii de fructe și-au exprimat îngrijorarea că, din 01 ianuarie 2021 nu vor mai putea exporta pe piața rusă, dacă Maia Sandu va veni la Președinție. Aceștia au declarat că Sandu și-a demonstrat atitudinea față de agricultori încă vara trecută, când se afla în funcția de premier, când a refuzat să aloce bani pentru a le compensa pierderile suportate din cauza intemperiilor.
”În vara anului 2019 au fost ploi, grindină, care au adus pagube enorme agricultorilor. La adresarea către Guvernul în frunte cu Maia Sandu au primit 0 lei. De aceea, nimeni nu mai crede că fiind în fruntea statului, dumneaei va avea grijă”, a declarat vicepreședintele raionului Briceni Dorin Păvăloi care a dat citire unei declarații comune a tuturor agricultorilor din nordul țării.
Aliona Vornices, proprietara unor livezi de măr și cireș din Cotiujeni, Briceni, a declarat că, datorită înțelegerilor dintre Igor Dodon cu autoritățile ruse, agricultorii moldoveni își pot vinde produsele pe piața rusă la un preț foarte bun și au avantajul de a fi scutiți de taxele vamale.
”A face agricultură nu e ușor. Agricultura este sub cerul liber. Dar facem tot posibilul și mergem cu pași fermi în dezvoltarea agriculturii. Creăm locuri de muncă, creăm condiții pentru angajați, făcând totul ca să rămână lângă familie, în țară”, a declarat producătorul.
Președintele colhozului ”Pobeda” din satul Copceac, UTA Găgăuzia Nicolai Dragan a remarcat că niciodată de la independență încoace guvernul nu a ajutat agricultorii așa cum i-a ajutat în acest an să-și compenseze pierderile în urma secetei și a căderilor de grindină.
Adrian Cavcaliuc, producător de viță de vie, livezi de cireș și măr din Șoldănești a declarat că prin susținerea agriculturii sunt susținute și satele.
”Dacă dispărem ca agricultori, vor dispărea și satele. Pentru că oamenii vor fi nevoiți să plece din țară. Datorită agriculturii, mai putem menține oamenii în sate și mai au o sursă de venit. Moldova este o țară agrară și trebuie să ne gândim la agricultori și populația satelor”, a declarat acesta.