Marina rusă a tras rachete supersonice anti-navă asupra unei ţinte simulate în Marea Japoniei, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova, relatează Reuters.

“Navele Flotei Pacificului purtătoare de rachete au tras rachete de croazieră Moskit asupra unei ţinte marine inamice simulate în Marea Japoniei”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat postat pe contul său de Telegram. “Ţinta, situată la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, a fost lovită cu succes de două rachete de croazieră Moskit”, a precizat ministerul.

Aflate, oficial, încă în război, tensiunile escaladează între Rusia și Japonia: rușii au tras rachete Moskit P-270 în Marea Japoniei

Racheta Moskit P-270, sau SS-N-22 Sunburn în nomenclatorul NATO, este o rachetă de croazieră supersonică cu rază medie de acţiune de origine sovietică, capabilă să distrugă o navă pe o rază de până la 120 km.

Lansarea rachetelor are loc la o săptămână după ce două avioane de bombardament strategic rusesc, capabile să transporte arme nucleare, au survolat Marea Japoniei timp de peste şapte ore, în ceea ce Moscova a declarat că a fost un “zbor planificat”.

Ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi a declarat că Tokyo va rămâne vigilent faţă de operaţiunile militare ale Moscovei, adăugând totodată că nu au fost raportate pagube în urma lansărilor de rachete. “Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, forţele ruseşti devin, de asemenea, mai active în Orientul Îndepărtat, inclusiv în vecinătatea Japoniei”, a menţionat Hayashi.

Întrebat despre planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, Hayashi a declarat că Japonia a condamnat această mişcare şi a cerut Rusiei şi Belarusului să oprească “o astfel de acţiune care ar creşte şi mai mult tensiunile”.

Rusia și Japonia sunt încă în război

Pe fondul deteriorării relațiilor dintre Rusia și Japonia din cauza războiului din Ucraina, Japonia a calificat, pentru prima dată în aproape 20 de ani, patru insule disputate ca fiind “ocupate ilegal” de Rusia, relatează CNN.

Relațiile dintre Rusia și Japonia s-au deteriorat de când a fost lansată invazia Ucrainei, în februarie, iar aceasta pare să fie prima dată când Japonia folosește un astfel de limbaj în aproape două decenii.

De asemenea, Ministerul japonez al Afacerilor Externe s-a referit la insule, pe care Rusia le numește Kurile de Sud, ca fiind “Teritoriile nordice” în raportul său diplomatic anual publicat vineri.

Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, Japonia nu s-a mai referit la insule ca fiind “ocupate ilegal” din 2003, scrie mediafax.ro.

În raport se precizează că Japonia consideră insulele drept “teritorii japoneze asupra cărora Japonia deține drepturi suverane, dar care sunt în prezent ocupate ilegal de Rusia”.

Unde se află insulele Kurille

Situate în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, teritoriile disputate au fost capturate de forțele sovietice după capitularea Japoniei în fața forțelor aliate, în 1945.

Dezacordul cu privire la cine are dreptul de proprietate asupra acestor insule a dus la una dintre cele mai vechi dispute teritoriale nerezolvate din lume, provocând fricțiuni între Japonia și Rusia timp de decenii.

În 2019, liderii Rusiei și Japoniei au declarat, în cadrul unei întâlniri la Moscova, că își mențin angajamentul de a semna, în cele din urmă, un tratat de pace, la zeci de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar că există în continuare divergențe serioase cu privire la soarta grupului de insule din largul coastelor Japoniei.

Teritoriul disputat, situat în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, este format din patru insule separate: Iturup, cunoscută în japoneză sub numele de Etorofu, Kunashir sau Kunashiri, Shikotan și grupul de insule Habomai.

Insulele au fost ocupate de forțele sovietice la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost expulzați până la 17.000 de cetățeni japonezi. Aproximativ 19.000 de coloniști trăiesc în prezent pe insule, potrivit Stratfor.

sursa