Energocom a anunțat pe 27 octombrie o nouă licitație pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi metri de gaze naturale. Potrivit ofertei publicate pe pagina oficială a Energocom, plata ar urma să fie făcută astăzi, 27 octombrie, iar gazul să fie livrat pe 28 octombrie.

Energocom a făcut deja două achiziții de gaze din alte surse decât Gazprom: prima, de un milion de metri cubi a venit din Polonia, a doua, tot de un milion de metri cubi vine prin Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere.

Prețul de licitație este legat de cotațiile medii zilnice de schimb pentru gaze (TTF Day Ahead Mid Argus), care, începând cu 27 octombrie, se ridică la 87,335 EUR pe 1 MWh sau aproximativ 1 000 USD pe 1 000 de metri cubi.

„Este prima achiziție de gaze dintr-o sursă alternativă din istoria Republicii Moldova”, a menționat Guvernul, adăugând că în condițiile scăderii presiunii în rețeaua națională de distribuție, achiziția din surse alternative permite menținerea aprovizionării cu gaze către consumatori.

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu va avea miercuri, 27 octombrie, o nouă vizită în Rusia pentru a discuta cu Gazprom despre semnarea unui nou contract privind furnizarea gazelor naturale în țara noastră.

Andrei Spînu a spus că vizita va avea loc la Sankt Petersburg cu Aleksei Miller.

„Credem că există posibilitatea de a găsi un punct comun în aceste discuții atât pentru noi, cât și pentru Gazprom. Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară oferită și celorlalte state, oferită în perioada recentă”, a specificat Spînu.

Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-20 noiembrie) din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.

În dimineața de vineri, Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.

Sursa: diez.md