De la începutul anului 2025 și până în prezent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 21 de cazuri de înec, dintre care, din păcate, 17 s-au soldat cu decesul victimelor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost raportate 35 de cazuri, dintre care 27 fatale, cifrele arată o ușoară scădere, dar situația rămâne alarmantă.

Tragediile s-au produs în bazinele acvatice din mai multe localități ale țării, printre care Drochia, Edineț, Florești, Șoldănești, Soroca, Chișinău, Anenii Noi, Hîncești, Orhei, Ungheni, Cimișlia și Ștefan Vodă.

În perioada ianuarie – iulie 2025, patru persoane au fost salvate de la înec, grație intervenției prompte a echipelor de asistență medicală urgentă. Acestea au acordat primul ajutor la fața locului, iar ulterior pacienții au fost duși în stare asistată la spitale pentru îngrijiri suplimentare.

Potrivit datelor statistice oficiale, în Republica Moldova mortalitatea provocată de înec a fost în scădere în ultimii ani. În anul 2023, au fost raportate 73 de decese cauzate de înec (comparativ cu 78 în anul 2022). În cazul copiilor cu vârsta între 0 și 17 ani, în 2023 s-au înregistrat 12 cazuri fatale de înec, față de 15 în 2022.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) menționează că, în ultimul deceniu, înecul a curmat peste 3 milioane de vieți – majoritatea copii și tineri – ceea ce necesită acțiuni urgente. Înecul este una dintre principalele cauze de deces accidental la nivel mondial – și în Europa. În fiecare oră peste 30 de oameni își pierd viața prin înec.

Astfel, pentru a preveni cazurile de înec, specialiștii atenționează cetățenii despre riscul producerii incidentelor în timpul scăldatului. Circumstanțele care duc la înec se pot întâmpla în doar câteva secunde, de aceea fiți mai responsabili.

Echipa IMSP CNAMUP îndeamnă populația să:

  • aibă grijă de copii cât timp se află în apropierea apei
  • se asigure că piscinele sunt împrejmuite și că accesul este controlat
  • NU consume alcool sau droguri înainte de a intra în apă
  • verifice prognoza meteo înainte de a vă deplasa cu barca
  • să-și pună o vestă salvare atunci când pescuiesc
  • opteze pentru bazinele acvatice dotate cu stații de salvare 
  • evite scăldatul în locuri neautorizate: iazuri, râuri și lacuri fără destinație de agrement

„Fiecare minut contează, acționând puteți salva o persoană! Nu încercați să scoateți victima din apă, dacă nu cunoașteți bine tehnica înotului, pentru că astfel vă puneți viața în pericol.

Dacă persoana este inconștientă, nu are puls şi respiraţie, apelați de urgență Serviciul 112, solicitați ajutor medical calificat și inițiați imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie, continuându-le până la sosirea ambulanței!”, transmite instituția.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI