UE trebuie să-și regândească prioritățile bugetare pentru a spori cheltuielile de apărare, a declarat noul Secretar General al NATO, Mark Rutte, în fața Parlamentului European luni. Rutte a avertizat că, dacă aceste cheltuieli nu vor fi majorate, europenii „ar trebui să ia cursuri de limba rusă sau să plece în Noua Zeelandă”.

„În medie, țările europene cheltuie cu ușurință până la un sfert din venitul lor național pe pensii, sănătate și sisteme de securitate socială, iar noi avem nevoie doar de o mică parte din acești bani pentru a întări semnificativ apărarea”, a spus Rutte europarlamentarilor.

Majoritatea țărilor UE sunt și membre NATO, iar în ultimul deceniu alianța le-a cerut să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare; 24 dintre cele 32 de state membre NATO respectă acum acest obiectiv.

Însă Donald Trump ridică ștacheta. Săptămâna trecută, președintele ales al SUA a cerut aliaților să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare, mult mai mult decât chiar America, care alocă 3,38%.

Pentru multe țări, atingerea pragului de 2% a fost o provocare, iar 5% pare imposibil de realizat. Rutte nu a adus vești bune pentru politicienii care sperau la o scutire.

Obiectivul final al cheltuielilor NATO ar putea ajunge la aproximativ 3,6% sau 3,7% din PIB, a spus el parlamentarilor, dacă nu se face o treabă mai bună în privința achizițiilor comune de arme și echipamente, precum și în ceea ce privește inovația.

Chiar și în aceste condiții, bugetele de apărare „vor depăși considerabil pragul de 2%”, a avertizat Rutte.

În ciuda îngrijorărilor tot mai mari legate de Trump, care a amenințat independența Canadei și nu a exclus utilizarea forței pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama sau Groenlandei, Rutte a insistat că Europa depinde în continuare de SUA pentru securitatea sa. A susținut că este o „iluzie” să credem că Europa poate gestiona singură apărarea.

La prima sa apariție în Parlamentul European ca șef al NATO, Rutte a subliniat că scopul este să „apropie NATO și UE” pentru a contracara o „campanie de destabilizare” a Kremlinului, precum și amenințările venite din partea Iranului, Chinei, atacurilor cibernetice și proliferării nucleare.

„Suntem în siguranță acum, dar nu peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând că, dacă cheltuielile nu cresc, europenii ar trebui „să învețe limba rusă sau să plece în Noua Zeelandă.”

„Sunt profund îngrijorat de situația de securitate din Europa. Nu suntem în război, dar nici în pace… Asta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Nu putem aștepta. Trebuie să sporim reziliența societăților și a infrastructurii critice.”

Referitor la Ucraina, a insistat că pacea poate veni doar printr-un acord care să servească interesele Kievului.

Aceasta înseamnă „mai multe arme și mai repede, pentru ca [Kievul] să se poată apăra mai bine și să negocieze un acord bun pentru Ucraina, pentru Europa și pentru lume”, a spus Rutte.

sursa

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!