După închiderea secțiilor de vot pentru turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, rezultatele preliminare indică o competiție extrem de strânsă între Maia Sandu, președinta în exercițiu, și contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM.
Conform primelor date oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC), ambii candidați se află la un nivel foarte apropiat de susținere în rândul alegătorilor, Sandu menținând un ușor avans în mediul urban și diaspora, în timp ce Stoianoglo obține rezultate mai bune în zonele rurale și în regiunea de sud a țării.
După procesarea a 1.739 de procese-verbale, Stoianoglo a obținut 55.2020 de voturi – 51,88%, iar Maia Sandu 51.1967 de voturi – 48,12%.
Participarea la vot a fost una ridicată, depășind 54% din totalul alegătorilor, inclusiv o mobilizare semnificativă în diaspora.
În special, Maia Sandu a primit un suport considerabil din partea tinerilor și a cetățenilor din diasporă, două grupuri care au fost esențiale în înclinarea balanței în favoarea sa.
Aceste rezultate sunt încă parțiale, iar datele finale vor fi anunțate de Comisia Electorală Centrală pe 4 noiembrie.
Astăzi, 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a-și alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani.
Astfel, secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis pentru alegători la ora 21:00. Totuși, biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile. Ulterior, vor fi închise și birourile de vot din afara țării.
Amintim că în primul tur pentru Maia Sandu au votat 656.354 de alegători sau echivalentul a 42,45% din numărul celor care au participat la scrutin.
Alexandr Stoianoglo a fost susținut de 401.726 de cetățeni, ceea ce constituie 25,98% din numărul total de votanți.
Pentru alegerile prezidențiale din acest an au fost deschise 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 – pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului. Pentru diasporă au fost deschise 231 de secții, în 37 de țări.