Trei incendii s-au produs pe parcursul zilei de duminică, 27 octombrie, din caua încălcărilor regulilor antiincendiare, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz a fost înregistrat într-o casă de locuit din satul Cocieri, raionul Dubăsari. Apelul la 112 a fost recepționat la ora 05:37.

Potrivit informațiilor, flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul casei cu suprafața de 40 de metri pătrați. La fața locului au fost îndreptate două echipe de pompieri. 

Ajunși, pompierii au găsit în interiorul locuinței cadavrul carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 40 de ani. Preliminar, IGSU menționează că incendiul ar fi izbucnit din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Al doilea incendiu a izbucnit în după-amiaza zilei de ieri, în jurul orei 13:30, într-o locuință din satul Corpaci, raionul Edineț:

„Potrivit informațiilor înregistrate, flăcările au afectat parțial unele bunuri materiale din interiorul unei camere. La fața locului a fost îndreptată o echipă de pompieri. Ajunși, aceștia au depistat cadavrul carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 55 de ani. Incendiul s-a autostins până la intervenția angajaților IGSU. Cauza prealabilă a producerii incendiului ar fi imprudența în timpul fumatului”, comunică IGSU.

Un alt incendiu a izbucnit în seara zilei de duminică, într-o gospodărie de pe strada Tineretului din orașul Călărași. Aici, flăcările au cuprins mai multe bunuri din interiorul locuinței cu suprafața de 25 de metri pătrați. 

Pentru stingerea focului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au reușit în scurt timp localizarea incendiului și lichidarea completă a acestuia la ora 18:59. În urma incendiului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 45 de ani, a suferit arsuri pe circa 80% din suprafața corpului. Ulterior, acesta a fost preluat de medici și transportat la spitalul raional.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că incendiul ar fi izbucnit în urma unei deflagrații, după ce bărbatul ar fi încercat să aprindă focul în sobă cu benzină.

În context, IGSU îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la exploatarea sobelor și aparatelor de încălzit. Cetățenii sunt rugați să evite aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile. Totodată, specialiștii recomandă folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba. 

Persoanele mai sunt rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, iar pe timp de noapte să stingă focul.

De menționat că, de la începutul anului, s-au produs 1.327 de incendii, în urma cărora au decedat 75 de persoane, inclusiv trei minori.

sursa