Circa trei hectare de pădure tânără a fost distrusă, urmare a păşunatului de bovine şi ovine, pe teritoriul Ocolului silvic Edineţ. Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii de mediu au documentat mai multe cazuri de ilegalităţi ecologice, ce urmează a fi anchetate de autorităţile competente.

„Un caz a fost descoperit în urma unei razii comune cu Ocolul silvic Edineț, unde a fost constatată distrugerea unei suprafețe de peste 2,5 hectare de pădure tânără, ca urmare a pășunatului ilegal de bovine și ovine, precum și a întreținerii în libertate a porcilor. Peste şase mii de arbori tineri au fost afectați, acest incident reprezentând un prejudiciu semnificativ asupra regenerării ecosistemului forestier”, explică Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

De asemenea, inspectorii de mediu au organizat razii pentru combaterea pescuitului ilicit și a braconajului cinegetic, fiind verificate mai multe persoane. „Ca urmare, trei persoane au fost sancționate cu amenzi. Pe lângă acestea, pe râul Prut au fost descoperite și ridicate două plase monofilament, fiecare cu o lungime de 30 de metri, utilizate ilegal pentru pescuit”, potrivit sursei citate.

Persoanele implicate au fost identificate și urmează să fie sancționate, conform proceselor-verbale întocmite.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă cetățenii să respecte legislația de mediu și să conștientizeze importanța protejării resurselor naturale pentru a preveni degradarea ireversibilă a acestora.

sursa