În data de 2 octombrie, în jurul orei 14:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, situat sub jurisdicția Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, polițiștii români au reținut un bărbat cu cetățenie Republica Moldova, în vârstă de 31 de ani. Acesta era căutat de autoritățile din Austria și avea emis pe numele său un mandat internațional de arestare, predare sau extrădare.

Conform declarațiilor oficialilor, moldoveanul căutat a fost depistat în timp ce încerca să intre în România ca pasager într-un autoturism. Polițiștii de frontieră au efectuat verificările de rutină și au descoperit că persoana se află sub urmărire internațională.

„În urma controlului de frontieră, am constatat că pe numele bărbatului există o alertă emisă de autoritățile austriece, care vizează punerea în aplicare a unui mandat de arestare și predare sau extrădare”, a declarat unul dintre reprezentanții Poliției de Frontieră.

După reținerea sa, bărbatul a fost predat imediat unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Galați, în vederea continuării procedurilor legale.

În astfel de cazuri, conform legislației internaționale și a tratatelor de cooperare dintre state, persoanele urmărite la nivel internațional sunt preluate de autoritățile locale până la finalizarea formalităților de extrădare. În acest sens, urmează ca autoritățile din Austria să fie informate cu privire la reținerea sa și să colaboreze cu autoritățile române pentru punerea în aplicare a mandatului emis.

Acest incident evidențiază cooperarea strânsă între statele membre ale Uniunii Europene și statele partenere în combaterea criminalității transfrontaliere și asigurarea securității în regiune.

sursa