Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să admită parțial contestația depusă de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cu referire la deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă. Astfel, conform hotărârii CEC, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va trebui să întreprindă acțiuni în termen de două zile pentru constituirea birourilor electorale.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a precizat pentru „Teleradio-Moldova” că MAE are obligația de a nominaliza membri pentru componența birourilor electorale, inclusiv pentru cele trei secții de votare dispuse de CEC.

Totodată, Consiliul electoral al circumscripției electorale nr. 38 va avea la dispoziție trei zile pentru a organiza constituirea birourilor electorale aferente secțiilor de votare.

„Comisia Electorală Centrală a obligat MAE și Consiliul electoral al circumscripției să execute hotărârea CEC cu privire la deschiderea a cinci secții de votare în Rusia. MAE trebuie să nominalizeze persoane în componența birourilor electorale în termen de două zile”, a declarat vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

Partidul Socialiștilor a anunțat își dorește deschiderea unui număr mai mare de secții de în Federația Rusă pentru alegerile din 20 octombrie. Formațiunea s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău, după ce Comisia Electorală Centrală a hotărât să deschidă în Rusia doar cinci secții de votare.

Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată contestația Partidului Socialiștilor împotriva hotărârii Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul din 20 octombrie, în partea ce ține de secțiile care vor fi organizate în Federația Rusă.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.

Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală la data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Igor Munteanu, desemnat de Coaliția pentru Unitate și Bunăstare;
  12. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

sursa