Din 1 octombrie, alegătorii pot merge personal la secția de votare sau pot verifica online, pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, datele din lista electorală. „Ai grijă să fii pe lista corectă și gata de vot pentru alegeri prezidențiale și referendum!”, îndeamnă autoritatea electorală.

Potrivit Codului Electoral, lista electorală de bază cuprinde toți cetățenii cu drept de vot care își au domiciliul sau reședința temporară în raza teritorială a unei secții de votare. Alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală și la o singură secție de votare.

Lista electorală de bază cuprinde denumirea și data scrutinului, localitatea, numărul secției de votare și numărul circumscripției electorale, numele și prenumele, anul nașterii alegătorului, domiciliul/reședința temporară a alegătorului, numărul de identificare de stat, seria și numărul actului de identitate, rubrica „Notă”, dar și rubricile prevăzute pentru semnare de către membrul biroului electoral și alegător.

Legislația electorală prevede că alegătorilor, reprezentanților concurenților electorali, participanților la referendum și observatorilor li se asigură posibilitatea de a lua cunoștință de listele electorale și de a verifica dacă datele cu privire la alegători sunt corecte. Aceștia au dreptul să depună solicitări pentru includerea în listă sau excluderea din ea, precum și pentru corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alți alegători cu cel mult șapte zile înainte de ziua alegerilor. 

Solicitările se examinează în termen de 24 de ore, iar deciziile asupra solicitărilor pot fi contestate de subiecții interesați în instanța de judecată, după procedura stabilită, dacă au primit refuz de corectare sau includere în listă.

Pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie au fost constituite 2.221 de secții de votare. Dintre acestea, 1.987 sunt în circumscripțiile electorale din țară, inclusiv 30 pentru alegătorii din stânga Nistrului, iar 234 sunt pentru cetățenii cu drept de vot din străinătate.

sursa