Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăși nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii și producătorii pentru întregul sezon 2024/25, a declarat miercuri adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoțki.

La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii și Asociațiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone.

Anual, Guvernul ucrainean și traderii au semnat un memorandum conform căruia oficialii promit să mențină termenii comerciali și să nu restricționeze exporturile în limitele volumelor convenite, iar la rândul lor traderii se angajează să nu depășească aceste volume.

„Memorandumul stipulează în mod clar că dacă acest nivel este atins, Guvernul are opțiunea de a opri exporturile”, a declarat Taras Vîsoțki, citat într-un comunicat de presă.

Marți, ministrul ucrainean al Agriculturii, Vitaliy Koval, a anunțat că aproximativ 20% din exporturile de grâu convenite pentru întregul sezon 2024/25 au plecat deja din Ucraina, transmite Reuters.

Comparativ, în sezonul 2023/24, Ucraina a exportat 18,3 milioane de tone de grâu, în condițiile în care a epuizat o mare parte din stocurile rezultate din recoltele anterioare, și care au rămas în silozuri după ce principalele porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost închise după invazia rusească.

Datele furnizate de Ministerul Agriculturii de la Kiev arată că până la data de 18 septembrie, Ucraina a exportat 8,94 milioane tone de cereale, inclusiv aproape cinci milioane tone de grâu.

Fermierii ucraineni au terminat de strâns recolta de grâu din 2024, care s-a situat la 21,8 milioane de tone, comparabilă cu cea din 2023, însă firmele de panificație spun că grâul din acest an este de o calitate scăzută și de aceea au decis să ceară restricții la exporturile de grâu de panificație, pentru a evita o creștere a prețurilor la pâine.

sursa