Echipele de salvatori continuă și astăzi să ofere ajutor cetățenilor pentru a remedia pagubele ploilor din ultimele zile. În prezent se lucrează la consolidarea digurilor și la reabilitarea drumurilor afectate, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Între timp, autoritățile locale din cele mai afectate raioane, cum ar fi Leova și Cantemir, spun că încearcă să găsească soluții și bani pentru înlăturarea consecințelor.

În raionul Leova, care a avut de suferit cel mai mult în urma intemperiilor, primarii evaluează acum pagubele, urmând să identifice și resurse bugetare disponibile pentru a remedia consecințele. Mijloace financiare suplimentare ar putea fi alocate și din bugetul raional, a declarat pentru Teleradio-Moldova președintele raionului, Nicolae Popa. Potrivit lui, cele mai afectate au fost localitățile Tomai, Covurlui, Filipeni, Cupcui, Sărata Nouă, Romanovca și orașul Leova.

„Din cauza că a cedat digul unui lac, în satul Romanovca au fost distruse două poduri. În localitatea Sărata Nouă traseul național a fost blocat, iar la Tomai acoperișul grădiniței a fost smuls. În localitatea Filipeni un drum asfaltat a fost deteriorat complet, în Romanovca și Cupcui gospodăriile casnice au avut de suferit. Acum comisia evaluează pagubele”, a relatat Nicolae Popa.

În raionul Cantemir, intemperiile au provocat pagube semnificative în opt localități, unde au fost distruse parțial drumurile și au fost inundate casele, a spus președintele raionului, Pavel Culicovschi.

„Cele mai multe intervenții au fost la pomparea apei din gospodării, au fost reabilitate o serie de diguri pe râul Nistru, dar și pe râul Prut. Dumurile locale au fost de asemenea afectate, la moment nu avem drumuri blocate”, a spus Pavel Culicovschi.

De menționat că echipele de salvare participă și astăzi la lucrările de restabilire a drumurilor și pomparea apei din subsoluri. În ultimele 3 zile, salvatorii au intervenit în 402 de misiuni, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Din cauza precipitațiilor abundente au fost afectate 42 de drumuri publice naționale, iar 30 de trasee au fost inundate.

Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale activează în continuare în localitățile afectate, pentru evaluarea prejudiciilor cauzate de ploi, dar și planificarea măsurilor de recuperare a acestora.

sursa