Autoritățile elene au confirmat pentru misiunea diplomatică moldoveană de la Atena că persoana găsită decedată în această dimineață în urma incendiilor de vegetație din apropierea capitalei Greciei este din Republica Moldova.

Anterior, la solicitarea Europei Libere, ministerul moldovean de externe a transmis că a luat act de relatările presei internaționale despre acest subiect și că se află în contact direct cu Ambasada de la Atena, urmând să revină cu precizări după ce va obține informații relevante.

Marţi dimineaţă, corpul unei femei de 63 de ani din Republica Moldova a fost găsit într-o uzină calcinată, în Halandri, lângă Atena, conform autorităţilor elene, citate de AFP. La locul incidentului, plin de scaune și mese arse, a fost depus în semn de omagiu un buchet de flori albe.

Primarul din Halandri, Simos Roussos, a cerut o anchetă aprofundată asupra morţii femeii care se afla la locul de muncă în timpul incendiului.

În pofida unei ameliorări a situaţiei, pompierii greci continuau să rămână mobilizaţi miercuri în lupta împotriva unui incendiu de vegetaţie care a devastat de duminică suburbiile Atenei, provocând daune semnificative şi ducând la evacuarea a mii de persoane.

„Focul nu mai are intensitatea din ultimele zile, dar mai există câteva focare care pot duce la o reizbucnire a flăcărilor. Circa 530 de pompieri rămân mobilizaţi pe teren cu 145 de vehicule şi am primit ajutor de la colegii noştri europeni, însă ei nu au fost încă desfăşuraţi pe teren în Attica”, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al pompierilor.

Sute de pompieri, elicoptere, vehicule de incendiu şi camioane-cisternă, au fost trimise în Grecia din şase ţări, după activarea de către Grecia a mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene.

Alimentat de vântul puternic, cel mai grav incendiu de pădure din acest an în Grecia s-a răspândit de duminică pe un teritoriu uscat şi a devastat 10.000 de hectare, distrugând numeroase clădiri şi vehicule. Zeci de ordine de evacuare au fost trimise rezidenţilor regiunii. Mai multe stadioane au fost deschise pentru a primi persoanele evacuate.

sursa