Kevin Lik, un tânăr cetăţean german-rus în vârstă de 19 ani şi cea mai tânără persoană care a fost condamnată vreodată pentru trădare în Rusia, a dispărut, relatează mama lui.

Lik a fost condamnat la patru ani de închisoare în decembrie anul trecut pentru că a trimis imagini prin e-mail „reprezentanților unui stat străin” în ajunul și în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

S-a născut în orașul german Montabaur și s-a mutat în Rusia când avea 12 ani.

Marți, un grup de sprijin pentru Lik a spus că mama lui a primit un e-mail de la o închisoare din Arhangelsk, nordul Rusiei, în care o informa că pachetul ei de mâncare nu i-a putut fi livrat deoarece „nu există un astfel de deținut în colonia penală”.

Lik ar fi al șaselea prizonier politic cunoscut care a dispărut fie dintr-un centru de detenție, fie dintr-o colonie penală de duminică.

Printre alții se numără Oleg Orlov, co-fondatorul organizației de drepturi Memorial; artistul Sasha Skochilenko; doi foști angajați ai regretatului politician de opoziție Alexei Navalnîi, Ksenia Fadeyeva și Lilia Chanysheva; și, marți, politicianul de opoziție Ilya Yashin.

Deși au fost închiși cu diferite acuzații și sunt ținuți în diferite locuri de închisoare, toate cazurile lor gravitează în jurul opoziției lor față de Kremlin și războiul acestuia împotriva Ucrainei.

Se știu puține despre disparițiile misterioase, dar, la întrebări, unor rude și avocați li s-a spus că prizonierii erau transferați în locuri nedezvăluite.

Nu este clar care este motivul presupuselor transferuri și dacă mai mulți membri ai grupului de aproximativ 700 de prizonieri politici din Rusia așteaptă o soartă similară.

sursa