Malaezia are un nou rege miliardar care are propria armată, o flotă de avioane private și 300 de mașini de lux, inclusiv una care se pare că a fost dăruită de Adolf Hitler, informează Insider.
Sultanul Ibrahim Iskandar, în vârstă de 65 de ani, a fost încoronat miercuri ca rege al țării în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Malaeziei, membri ai cabinetului și membri ai celor nouă familii regale din Malaezia.Sincerul regal pare să vrea să aibă un impact în rolul său. El a declarat luna trecută pentru Singapore Straits Times că este hotărât să nu irosească cei cinci ani pe tron ca un „rege marionetă”. El ridică deja sprâncene cu etalarea bogăției sale. Un profil al Bloomberg l-a descris pe rege ca fiind un „rege care conduce motociclete, un Ferrari și un împătimit al Instagram-ului”.
Unul dintre cei mai bogați oameni din Malaezia
Sultanul Ibrahim – capul familiei regale din Johor – va folosi titlul de Majestatea Sa Yang di-Pertuan Agong, echivalentul regelui în Malaezia.
Alegerea sa la tronul național era așteptată pe scară largă, deoarece Malaezia operează singurul sistem monarhic rotativ din lume. În cadrul acestui sistem, cei nouă conducători ereditari din Malaezia, cunoscuți sub numele de sultani, își rotesc rolul de șef de stat la fiecare cinci ani, după cum a relatat Reuters.
Noul monarh a fost considerat unul dintre cei mai puternici și mai bogați oameni din țară cu mult înainte de a prelua noul titlu.
Bloomberg a raportat că familia Johor avea o valoare estimată la 5,7 miliarde de dolari. Publicația a citat investițiile familiei în terenuri private, proprietăți imobiliare și companii publice și private.
Publicația a relatat că Sultanul Ibrahim deținea puțin sub un sfert din U Mobile, unul dintre cei mai mari furnizori de telefonie mobilă din Malaezia, pe lângă terenuri în valoare de 4 miliarde de dolari în Singapore.
Familia Johor este singura familie regală din Malaezia care are o armată privată, care a fost formată în 1885 ca o condiție a Tratatului Anglo-Johor.
Hitler a fost prieten cu străbunicul său
Regele are o colecție de avioane private și peste 300 de mașini de epocă de lux, inclusiv una care a aparținut lui Adolf Hitler. Într-un interviu reapărut în 2013 și postat pe YouTube în 2017, Sultanul Ibrahim a declarat că Hitler a fost prieten cu străbunicul său. El a adăugat că mașina lui Hitler a fost trimisă în Anglia și apoi în Malaezia înainte de a fi dăruită străbunicului său.
The Guardian a relatat că Sultanul Ibrahim era, de asemenea, un pasionat de motociclete și era cunoscut pentru că făcea excursii cu Harley-Davidson-ul său prin Johor, unde a împărțit anterior „caritate săracilor””.
Tatăl său a fost acuzat de crimă
Deși rolul regelui este în mare parte ceremonial, el are anumite responsabilități parlamentare, inclusiv capacitatea de a numi un prim-ministru, și poate, de asemenea, să-i grațieze pe cei care au fost condamnați pentru infracțiuni, după cum a relatat Reuters. Este ilegal ca membrii publicului să îl critice în mod deschis pe rege, din cauza Legii de sedare din 1948. Această regulă a fost deosebit de importantă la sfârșitul anilor 1980 și în anii 1990, când tatăl sultanului Ibrahim, fostul sultan de Johor, a fost acuzat de crimă.
Sultanul a fost acuzat de omor prin imprudență în 1971, după ce a împușcat un intrus, a relatat Sydney Morning Herald după moartea sa în 2010.El a fost grațiat public de tatăl său, cel de-al 23-lea sultan de Johor, a adăugat publicația.
În 1987, el a mai fost acuzat că a ucis un caddie de golf care a râs când a ratat un putt. Pentru că era rege la acea vreme, nu a putut fi urmărit penal, a relatat Sydney Morning Herald.Guvernul malaezian nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii pe această temă. Reprezentanții regelui nu au putut fi contactați. În ciuda legii care le interzice acest lucru, unii politicieni au vorbit în mod deschis împotriva sultanilor de-a lungul anilor. De exemplu, fostul prim-ministru Mahathir Mohamad a criticat afacerile familiei Johor, a relatat Bloomberg, spunând că diferitele investiții ale regelui au fost direct împotriva regulii constituționale a țării, potrivit căreia un rege „nu se va implica activ în nicio întreprindere comercială”.
„De fapt, ei nu ar trebui să fie implicați în afaceri”, a declarat Mohamad într-un interviu recent, potrivit Bloomberg.”Din păcate, malaezienii nu pot spune nu conducătorilor lor. Cultura lor este de așa natură încât, dacă conducătorii vor să facă ceva, indiferent ce spune Constituția sau legea, nu pot spune nu”, a adăugat el.”Funcționarii publici nu pot spune nu.Chiar și politicienii nu pot spune nu”.Soția sultanului Ibrahim, Raja Zarith Sofiah, provine dintr-o altă familie regală, este absolventă de Oxford și este autoare de cărți pentru copii, după cum a relatat Associated Press. Ei au împreună șase copii.